onsdag, september 28, 2011

Gnocchi med tomatsås

Idag gjorde vi något som jag velat göra länge till middag, gnocchi! Jag har fått känslan av att det är lite pilligt och kanske inte så jättelätt. Måhända att det var lite pilligt, men svårt var det verkligen inte! Det var värt mödan om jag säger som så. Lite roligt var det ju också, att se hur vardagspotatisen förvandlades till små läckra, mjuka kuddar. Som smakade fantastiskt tillsammans med världens godaste tomatsås och riven parmesan!
2-3 personer
½ kg mjölig potatis
1 ägg
Lite riven muskotnöt
ca. 2 dl mjöl

Skala potatisen och dela i mindre bitar, koka i lite saltat vatten tills dom är mjuka. Häll av vattnet och låt svalna. Pressa potatisen med en potatispress (eller genom en sil/durkslag) ner i en bunke. Tillsätt ägg, salt, muskotnöt och rör snabbt ihop. Blanda ner mjölet och arbeta ihop till en fast deg som inte klibbar på händerna.
Mjöla bänken och dela degen i 4 bitar, rulla ut varje bit till en rulle och skär i ca. 1½ cm stora bitar. Tryck lite lätt över varje bit med en mjölad gaffel och lägg bitarna på en mjölad bricka. Koka upp mycket vatten i en kastrull och salta, när vattnet kokar föser man försiktigt ner gnocchin i vattnet med t.ex en stekspade eller träslev. Låt gnocchin koka i 2-3 minuter eller tills de flyter upp till ytan. Ta upp med hålslev och lägg på tallrik eller direkt ner i en god sås! (Rekommenderar att lägga ner dom i en sås på en gång, eftersom dom bli väldigt klibbiga!) Servera med god sås eller pesto och riven parmesan!

Den godaste tomatsåsen
1 burk krossade tomater
½ gul lök (inte hackad)
50 gram smör
½ msk socker
½ tsk salt
Ev. lite torkad basilika
Skalet från ½ citron

Skala den halva löken och lägg i en kastrull tillsammans med tomater, smör, socker, salt och basilika. Låt koka upp på medelvärme och lägg sedan på ett lock och sänk värmen lite. Låt småkoka i ca. 20 minuter. Ta sedan ur löken och riv ner citronskalet. Låt småkoka ett tag innan servering! Den är god till gnocchi, pasta eller på pizzan.

2 kommentarer:

  1. Nu är det mkt bra uppdatering här!! Och mkt bra inspiration :) Kör ni lite smygvegetariskt för tillfället?

    SvaraRadera
  2. Haha, det är det jag strävar efter :) Tack snälla du! Smyg och smyg, haha, vi kör väldigt mycket veg nu här hemma. Tycker det är så roligt med vegetarisk mat, får så otroligt mycket inspiration! (Och så känns det snällt mot alla djur :))

    SvaraRadera