4 dl arborioris
Färska champinjoner
1 gul lök
ca. 2 dl vitt vin (matlagningsvin funkar jättebra!)
ca. 1,3 dl grönsaksbuljong
2,5 dl riven parmesan
Olivolja
Salt, peppar
Skala och hacka löken, rensa champinjonerna och skiva dom ganska tunt. Riv parmesan. Hetta upp lite olja i en panna och stek på champinjonerna, salta och peppra. Ställ sedan åt sidan. Fräs löken mjuk i en ganska stor panna, i ganska mycket olja. Den får inte bli bränd! Vänd sedan ner riset och blanda ordentligt, låt riset "rostas" i ca. 1-3 minuter. Häll sedan på vinet och låt det ånga bort helt, häll på ca. 5-6 dl av den varma buljongen (den måste vara så varm som möjligt hela tiden). Tillsätt även den stekta svampen, och börja beräkna koktiden. Det ska koka i ca. 17-20 minuter. Rör sakta tills riset absorberat all buljong, häll sedan på 1-2 dl i taget. Sänk värmen lite så det kokar ganska sakta, rör ofta. När riset är lite al dente så tar du bort pannan från plattan, skvätter i lite extra buljong och rör ner parmesanen. Den ska vara ganska lös när du blandar ner parmesanen. Salta och peppra om det behövs! Servera som ensamrätt eller som tillbehör till kött, fisk eller något annat!
(Om man köper ZETAs arborioris, så står hela receptet där!)
Ååååh!! Jag älskar risotto och jag älskar svamp! Detta ser supergott ut! Måste lagas någon dag :D
SvaraRaderaDet var så himla gott! Vi slutade som inte äta! :D
SvaraRadera