tisdag, februari 14, 2012

Hjärtlig rosenkaka

Igår var det som sagt matbloggsträff, vilket resulterade i att jag inte var så hungrig imorse. Det var riktigt trevligt, roligt och gott framför allt! Värdinnan Charlotta hade bakat lingonbröd, Karin bjöd på lite vuxnare kärleksmums och en god paj med svamp och tomat. Även Linda hade med sig en paj, med hjärtliga rödbetor och annat gott. Johanna gjorde ingen besviken med två sorters knäckebröd som alla knaprade nästan frenetiskt på. Ann-Louise serverade en jättegod sallad med bland annat quinoa, saltrostade mandlar och passionsfrukt tillsammans med kanske världens godaste hummus, en lemony-lime hummus som jag tror skulle falla till och med Tobbe, hummushataren, i smaken. Sofie hade inte med sig någon bebis, men däremot hjärtformade kärleksmums och spettekaka, så det var ganska sött ändå! Kim dukade fram pepparkex i hjärtformat, morotsstavar och en gudomlig röra på kronärtskockshjärtan och massa annat gott. När alla presenterade sina rätter var det både ett och två "oooohhhhh" och "aaaahhh" kring bordet. Mitt bidrag till kvällen var lite av en chansning, då jag aldrig bakat någonting med rosenvatten förut. Men den blev så bra! Inte nog med att den blev fin och luktade helt underbart, den blev så himla god dessutom! En perfekt kaka såhär till alla hjärtans dag! Med det vill jag tacka alla fina bloggare för igår, och hoppas att vi drar ihop något snart igen!

Kaka
2 ägg
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 dl mjöl
50 gram smör
1 dl mjölk
½ dl rosenvatten

Glasyr/Topping
2 dl florsocker
1-2 msk rosenvatten
Lite citronsaft efter smak
En droppe röd karamellfärg
+Kokosflingor att toppa med

Sätt ugnen på 175
°. Smöra en sockerkaksform och bröa med kokosflingor. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Smält smöret och tillsätt mjölk och rosenvatten. Blanda bakpulver, vaniljsocker och mjöl i en bunke och rör ner i äggblandningen tillsammans med smörblandningen. Rör till en jämn smet och häll i sockerkaksformen. Grädda mitt i ugnen i ca. 40 minuter, tills kakan är torr. Ta sedan ut kakan och låt den svalna lite innan den stjälps ur formen. När kakan är helt kall rör man ihop ingredienserna till glasyren, man får kanske justera lite tills man får "rätt" smak och konsistens. Ringla glasyren över kakan och strö över kokosflingor!

(Receptet hittade jag på den här bloggen, och rosenvatten hittar man på dom flesta matbutiker, oftast bland importvarorna)

8 kommentarer:

  1. Hemskt fin kaka, och god var den också. Perfekt måttat med rosenvattnet om du frågar mig!

    Och vad trevligt och bra vi hade det.
    Hoppas vi ses snart igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack fina du! Kul att den gick hem :)
      Riktigt trevligt, och det hoppas jag verkligen att vi gör. En del av oss ska ju till Johanna imorgon, så det blir kul!

      Radera
  2. Har glömt kika efter rosenvatten. Kakan var fantastiskt god. Måste jag göra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får kika efter! I värsta fall får man fråga personalen :) Himla god blev den ju, över all förväntan!

      Radera
  3. Kan intyga att den här kakan är TO DIE FOR! Mums.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men åh, tack! Och tack för senast, ypperligt trevligt! Hoppas du får en fin helg :)

      Radera
  4. Bokmärkt recept, vad kul att ni hyllade den hela gänget. Ser fram emot provbak! :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, är alltid lite nervöst att bjuda bloggarna på sina verk. Men det har gått bra so far :) Baka baka liten kaka! Den är ju ändå rätt vårig så det passar ju fint nu :) Kram på dig och hoppas att du får en fin vecka!

      Radera