onsdag, oktober 27, 2010
Blåbärs- & citroncheesecake
ca. 12 digestivekex
75 gram smält smör
800 gram philadelphiaost
2½ dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
Rivet skal från 1 citron
½ tsk salt
4 ägg
500 gram blåbär (tinade eller färska)
1 dl lemoncurd
Krossa digestivekexen och blanda med det smälta smöret, tryck ut i botten på en form med löstagbar kant (ca. 26 cm i diameter) och ställ i kylen medans du gör fyllningen och sätter ugnen på 175°.
Vispa ihop cream cheese och socker, tillsätt vetemjöl, vaniljsocker, citronskal och salt och vispa till en slät smet. Knäck sedan i ett ägg i taget och rör ordentligt. Häll hälften av smeten i en annan bunke. Häll hälften av blåbären i ena smeten och rör om till en härligt lila smet. Bred ut båbärssmeten i formen. I den andra smeten blandar du ner lemoncurd, bred ut den smeten på blåbärssmeten och strö blåbären som är kvar över. Grädda i nedre delen av ugnen i ca. 1 timme. Om den börjar få för mycket färg kan man täcka den med folie. Den kommer att vara lös när den är färdig, men den står till sig i kylen. Låt den sedan kallna helt och lossa försiktigt med en kniv. Godast blir den om den får stå i kylen över natten!
måndag, oktober 25, 2010
Enklaste äppelkakan
4 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
Ett gäng äpplen
Kanel
Smör/Margarin
Pärlsocker
Sätt ugnen på 200°. Skär äpplena i ganska rejäla klyftor, behåll skalet på om du vill. Smörj och bröa en mindre långpanna, ca. 30x20 cm. Vispa äggen och sockret vitt och pösigt, blanda försiktigt ner mjölet. Häll smeten i formen, tryck ner äppelbitarna tätt. Pudra på rejält med kanel, hyvla över smör och strö sedan över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 25-30 minuter. Klart! Servera ljummen eller kall med vaniljsås eller glass. Enklare kan det inte bli!
söndag, oktober 24, 2010
Små limpor med äpple och valnöt
Dag 1, kväll
100 gram rågsurdegsgrund
150 gram vetemjöl special
100 gram rågmjöl
3 dl vatten
Rör ihop alla ingredienser i en stor bunke och täck med plast, låt stå i rumstemp. över natten, ca. 8-10 timmar.
Dag 2, morgon
Surdegen från gårdagen
4 dl äppeljuice
500 gram vetemjöl special
250 gram fullkornsdinkel
15 gram salt
4 äpplen (skalade, urkärnade, skivade)
200 g valnötter
Blanda allt utom salt, äpple och valnötter i en degblandare/assistent/degkrokarna på elvispen och kör några minuter. (Enligt Martin ska man köra 5 minuter långsamt och 3 minuter lite snabbare, men kör tills den ser bra ut!) Tillsätt sedan saltet och kör ca. 2 minuter till. I med valnötterna och äppelskivorna och blanda i ca. 3 minuter, äppelbitarna kommer gå sönder lite grann. Blir den lite för kladdig kan man köra i lite mer mjöl. Täck sedan bunken med plast och låt jäsa 3-5 timmar, ungefär dubbel storlek. Det blir en ganska stor deg!
Häll ut degen på väl mjölat bakbord och dela degen i 4 bitar. Rundriv/forma bitarna till runda limpor och lägg upp och ner, med skarven uppåt, på mjölad handduk på plåt. Flytta ihop dom lite grann så det blir lite handduk mellan bröden, kan se ut såhär;
Låt dom jäsa i 1-1½ timme, sätt ugnen på 275° i god tid. När dom är färdigjästa vänder du försiktigt på dom och lägger på pappersklädd plåt. (Mina fick plats på en plåt) Ställ in i mitten av ugnen, spraya med vatten över och under och sänk värmen till 250°. Efter 15 minuter kan man vädra ut ångan och sänka värmen till 200°. Låt stå i 15 minuter till, 30 minuter totalt. Låt sedan svalna på galler!
torsdag, oktober 21, 2010
Pickipickis pumpasoppa
För någon vecka sen köpte jag hem en butternut pumpa och tänkte att det skulle bli något spännande av den! I tisdags tyckte jag att den legat och tagit plats i kylskåpet på tok för länge, och kokade tillsammans med min fina Moa en himla god soppa som även föll Viktor i smaken ("Jag kommer nog inte gilla det", sa han när jag berättade om den blivande middagen). Hittade härligheten hos Pickipicki, och kopierar hennes recept rakt av! Enda skillnaden var väl att jag, tack vare mitt fetaost-sug, smulade över lite ost också!
1 stor Butternut squash pumpa
1 stor lök
2 klyftor vitlök
1 msk hackad färsk ingefära
1 tsk gurkmeja
1 tsk curry
0,5 l kyckling- eller grönsaksbuljong
1 burk kokosmjölk
2 msk hackad färsk timjan
Salt, Peppar
Dela pumpan i mindre bitar, gröp ur kärnorna och pensla ytan med olivolja. Rosta i ugn i 200° i 20 minuter eller tills den är mjuk nog att gröpa ur köttet. Låt svalna. Hacka löken och bryn i någon matsked buljong tills löken är genomskinlig. Tillsätt hackad vitlök samt ingefära och bryn i ytterligare någon minut. Tillsätt gurkmeja och curry, rör om ordentligt. Lägg därefter i pumpan och tillsätt resten av buljongen. Låt koka upp och sänk sedan till låg värme, låt sjuda tills pumpan är helt mjuk. Mixa soppan slät och blanda därefter i kokosmjölken. Tillsätt timjan och smaka av med salt och peppar. Servera med ett gott bröd!
Tips; Vill man kan man skölja kärnorna man gröpt ur, låta torka och sedan rosta i en torr stekpanna tillsammans med lite örtsalt!
onsdag, oktober 20, 2010
Pasta med bacon & svamp
300-400 gram spaghetti
1 paket bacon (140 gram)
ca. 100 gram champinjoner
1 vitlöksklyfta
1-2 msk vetemjöl
Någon dl mjölk
Lite grädde
En dutt soya
Riven parmesan
Hackad persilja
Salt, peppar
Rensa och hacka champinjonerna, koka upp vatten till pastan. Klipp i baconet i en varm panna och låt få lite färg. Lägg i champinjonerna och pressa i en vitlöksklyfta, pudra på mjölet och häll på mjölk och lite grädde. Skvätt i lite soya och rör om. Salta och peppra om det behövs. Koka pastan enligt angiven tid och låt såsen puttra under tiden. Alldeles innan pastan är klar blandar du ner riven parmesan och hackad persilja i såsen, häll av pastan och rör ner i såsen!
måndag, oktober 18, 2010
Hipp hipp hurra för mig idag!
(Samtliga bilder är från firandet i lördags!)
På fikabordet hittade man bland annat lite äppelkaka, en gudomlig blåbärs- och citroncheesecake, minimuffins med vit eller mörk chokladtryffel, mandelskorpor och chokladrutor med hasselnötter.
Minimuffinsen på tvåvåningsfatet som en gång i tiden varit min gammelfarmors. Är det inte sött så säg!
En gång i tiden ville jag bli konditor, det vill jag inte längre. Men jag skulle ljuga om jag sa att inte gillade att göra tårtor.
Våran (Läs MIN!) underbara Braun multiquick med så många tillbehör att man vill gråta en skvätt! Tack Viktors mamma Eva!
onsdag, oktober 13, 2010
Surdegslimpa med valnötter
Dag 1, kväll
1 dl rågsurdegsgrund
3 dl ljummet vatten
3 dl rågmjöl
Blanda allt i en stor bunke och täck med plastfolie. Låt stå i rumstemp, eller lite varmare, över natten.
Dag 2, morgon
Surdegen från gårdagen
5 dl kallt vatten
6 dl rågsikt
9 dl vetemjöl special
1 msk salt
8 dl hela valnötter
Blanda alla ingredienser utom salt och valnötter och kör 5 minuter på låg hastighet i degblandare, eller med degkrokarna på elvispen. Tillsätt salt och valnötter, kör ytterligare 3 minuter. Täck bunken med plast och låt jäsa till dubbel storlek i rumstemp, det tar 3-5 timmar. Häll sedan ut degen på rejält mjölat bakbord och dela den i tre delar. Rundriv/knåda varje bit, så den får spänst, till runda limpor. Lägg på pappersklädd plåt med skarven neråt, strö på lite mjöl och låt jäsa under bakduk i ca. 1-1½ timme. Sätt ugnen på 275° i god tid så den är riktigt varm när bröden ska in.
Gör några snitt i bröden och sätt in i mitten av ugnen, spraya vatten över och under. Sänk genast temperaturen till 250°, och efter 15 minuter sänker du till 200° och passar på att "vädra" ut ångan lite grann (genom att öppna och stänga luckan några gånger). Upprepa vädringen några gånger under dom återstående 15-20 minutrarna, totalt ska bröden vara inne i 30-35 minuter. Låt sedan svallna på galler under bakduk!
Såhär fin är en färdigjäst deg, lite bubblig och pösig!
Och såhär fin är en färdig limpa! Jag halverade receptet och gjorde en limpa och 4 små "frukostbullar", dom gräddade jag på samma temperatur, men runt 15-20 minuter.
tisdag, oktober 12, 2010
"Sötsur kinagryta"
ca. 500 gram fläskkött
2 paprikor
1 röd lök
3 morötter
1 liten burk krossad ananas
1 liten burk skivad ananas
Någon msk vitvinsvinäger
Någon msk soya
2-3 msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning
Lite mjölk
Färsk ingefära (Om man vill)
Salt, Peppar, (Mald ingefära)
Ev. lite socker
Strimla köttet och paprikorna, skär morötterna och löken i mindre bitar. Häll den krossade ananasen i ett durkslag och låt rinna av, men spara spadet! Smält lite smör i en gryta och fräs köttet, salta och peppra. Vill man kan man pudra på lite mald ingefära också. Häll över köttet i något annat och fräs på grönsakerna och den avrunna, krossade ananasen. Häll även över den i något annat och ställ tillbaka grytan på plattan. Häll i ca. 7 dl kokat vatten, ananasspadet, vinäger, soya, tomatpuré och buljongtärningen. Vispa ihop och låt koka upp, lägg sedan tillbaka köttet och grönsakerna i grytan och såsen. Man får smaka av ganska ofta så det inte blir för surt eller sött. Skvätt i lite mjölk och kanske lite socker, riv i lite färsk ingefära också. Gör en redning av mjöl och lite vatten, tillsätt under omrörning. Låt puttra länge! Min gryta puttrade på först i ungefär 3 timmar, på ganska låg värme. Sen stängde jag av plattan och lät den stå i nästan 3 timmar till. Innan vi skulle äta skar jag ananasringar i mindre bitar och rörde i, lät bubbla ett tag och serverade sedan till bulgur och en sallad!
måndag, oktober 11, 2010
Ett år med Erik & Mackan!
Här hade vi haft dom i några dagar bara, så himla små och söta! Nu är dom inte så små längre, men minst lika söta!
Syskonskärlek på hög nivå kan man väl säga!
Balkongen är helt klart ett av Eriks favoritställen!
Mackan ligger på räcket och njuter av den ljumma kvällssolen!
Våra små knaskatter, jag älskar er!
söndag, oktober 10, 2010
Vegetarisk tomat och lökpaj
Pajdeg
100 gram margarin
1 dl grahamsmjöl
2-3 dl siktat dinkel
3-4 msk vatten
Fyllning
2-4 gula lökar
2-4 tomater
1 dl riven ost
2 dl fil
1 dl creme fraiche
2 ägg
Basilika
Timjan
Salt, Peppar
Sätt ugnen på 225° och arbeta ihop pajdegen, tryck ut i en form och grädda i mitten av ugnen i ca. 10 minuter. Skala och skiva löken, fräs den sedan i lite smör tills den blir lite mjuk. Skiva tomaterna. Vispa ihop riven ost, fil, fraiche och ägg. Smaka av med kryddorna. Ta ut skalet när det är förgräddat och sänk värmen till 200°. Lägg hälften av löken i pajskalet, på med tomaterna och sen resten av löken. Häll till sist över oströran och grädda i 25-30 minuter!
lördag, oktober 09, 2010
Dinkelgröt med russin
Gröt för 1 person;
1 dl dinkelflingor
ca. ½ dl hela linfrön
2 dl vatten
Russin
Lite salt
Koka upp och låt småkoka i 5-6 minuter. Servera med mjölk och äppelmos, eller något annat gott!
fredag, oktober 08, 2010
Fiskgratäng med pestosås
400 gram torskfilé (eller annan fisk)
1 bit grön paprika
1 bit röd paprika
Purjolök
Babyspenat
Några tjocka citronskivor
Salt, Citronpeppar
(Parmesan & Ströbröd)
Pestosåsen
ca. 1 dl grädde + lite mjölk
2 dl creme fraiche
1 fiskbuljongtärning
½-1 dl cream cheese
ca. 1 msk pesto
Sätt ugnen på 200°. Strimla paprikorna och purjolöken, lägg i en ugnsfast form tillsammans med babyspenaten. Lägg på några citronskivor, ungefär 4-6 stycken. Torka av fisken med lite papper (om den tinat kan den vara lite blöt) och lägg över grönsakerna i formen. Salta och peppra. Lägg alla ingredienser till såsen i en kastrull och koka upp, låt sjuda någon minut och häll sedan över fisken. Om man vill kan man strö lite riven parmesan och ströbröd över gratängen, för en lite krispig yta. Ställ in i mitten av ugnen i ca. 20-25 minuter, tills "ytan" är lite gyllenbrun. Servera med ugnsrostade rotsaker, kokt potatis eller ris och en sallad!
måndag, oktober 04, 2010
Äppelpäppelmos
ca. 1 kg äpplen
Socker efter smak
½ tsk Atamon (½ tsk/liter mos )
Skölj äpplena och skär i klyftor, har man en assistent kan man bara dela äpplena i kvartar och behålla kärnorna, men ta bort kvisten och ev. blad. Lägg bitarna i en kastrull tillsammans med ca. 1 dl vatten (1 dl/kg äpplen). Låt koka 3-4 minuter, rör ofta så det inte bränner fast. Sen kan du göra som jag, och använda stavmixern, eller använda en assistent och köra tills det är "passerat", helt slätt. Använder man stavmixern kan det bli lite bitar i, om man har kvar skalet vilket jag hade. När det är så mosigt man vill ha det rör man ut atamonet i lite av det heta moset och rör sedan ner i resten tillsammans med önskad mängd socker! Häll upp på rengjorda, varma burkar och vrid på ett lock. Låt svalna och ställ in i kylen.
Små rara äpplen som väntar på vägning..
lördag, oktober 02, 2010
Grov limpa med dinkel och linfrön
Trots all stress, så bakade jag faktiskt lite bröd i början på veckan. Jag utgick från det här brödet, då jag gillar när degen får jäsa över natten och den är väldigt smidig och snabb att både röra ihop och baka ut. Det är inte det godaste brödet jag gjort, i sanningens namn smakade det mest bara bröd. Om man blandar i någon god brödkrydda och kanske lite honung kan jag tänka mig att det blir perfekt! Det bästa med brödet är att det är rejält, och fortfarande saftigt flera dagar efteråt!
5 gram jäst
3 dl vatten
1 dl linfrön
1 dl vetegroddar
½ dl vetekli
½ tsk salt
3 äpplen
3½ dl fullkornsdinkel
2-3 dl siktat dinkelmjöl
På kvällen;
Rör ut jästen i kallt vatten och blanda ner resten av ingredienserna (riv äpplena grovt direkt ner i bunken). Rör till en smidig men lite kladdig deg och täck med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur över natten, 8-10 timmar.
På morgonen;
Häll ut degen på väl mjölat bakbord och dra ut till en fyrkant, vik in alla kanter och rulla ihop/forma till en limpa. Vänd den så att skarven hamnar nedåt och lägg på pappersklädd plåt, vill man kan man strö på lite frön. Låt jäsa i ½-1 timme utan bakduk. Sätt ugnen på 250°. När den är färdigjäst och ugnen är varm sätter du in den i mitten av ugnen och sprayar lite vatten över och under. Sänk värmen till 200° efter ca. 10 minuter och grädda i 20 minuter till.