söndag, oktober 24, 2010

Små limpor med äpple och valnöt

Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte led av tentaångest för tillfället. Imorgon klockan 8.00 får det bära eller brista helt enkelt. Men nu vill jag inte tänka på det! Imorse invigde jag våran (MIN!) underbara Braun Multiquick, det fick bli en härlig deg sprängfylld med äpplen och valnötter. Det var dock inte helt lätt att knåda degen i apparaten, den liksom snurrade mest runt. Men jag ska nog få kläm på det! Receptet är ju såklart från bästa brödbagaren på internet, Martin! Det blev helt fantastiskt goda limpor, visserligen är det mesta bröd himmelskt när det fortfarande är så pass varmt att smöret smälter. Men det här kändes speciellt, kan verkligen rekommenderas!

Dag 1, kväll
100 gram rågsurdegsgrund
150 gram vetemjöl special
100 gram rågmjöl
3 dl vatten


Rör ihop alla ingredienser i en stor bunke och täck med plast, låt stå i rumstemp. över natten, ca. 8-10 timmar.

Dag 2, morgon

Surdegen från gårdagen
4 dl äppeljuice
500 gram vetemjöl special
250 gram fullkornsdinkel
15 gram salt
4 äpplen (skalade, urkärnade, skivade)
200 g valnötter


Blanda allt utom salt, äpple och valnötter i en degblandare/assistent/degkrokarna på elvispen och kör några minuter. (Enligt Martin ska man köra 5 minuter långsamt och 3 minuter lite snabbare, men kör tills den ser bra ut!) Tillsätt sedan saltet och kör ca. 2 minuter till. I med valnötterna och äppelskivorna och blanda i ca. 3 minuter, äppelbitarna kommer gå sönder lite grann. Blir den lite för kladdig kan man köra i lite mer mjöl. Täck sedan bunken med plast och låt jäsa 3-5 timmar, ungefär dubbel storlek. Det blir en ganska stor deg!

Häll ut degen på väl mjölat bakbord och dela degen i 4 bitar. Rundriv/forma bitarna till runda limpor och lägg upp och ner, med skarven uppåt, på mjölad handduk på plåt. Flytta ihop dom lite grann så det blir lite handduk mellan bröden, kan se ut såhär;

Låt dom jäsa i 1-1½ timme, sätt ugnen på 275° i god tid. När dom är färdigjästa vänder du försiktigt på dom och lägger på pappersklädd plåt. (Mina fick plats på en plåt) Ställ in i mitten av ugnen, spraya med vatten över och under och sänk värmen till 250°. Efter 15 minuter kan man vädra ut ångan och sänka värmen till 200°. Låt stå i 15 minuter till, 30 minuter totalt. Låt sedan svalna på galler!

1 kommentar:

  1. Tack :)
    Just nu har jag jättesvårt att hitta någon lust till att laga mat. Det blir mycket tonfiskpasta och mackor haha! Men förhoppningsvis så letar sig matlagningen tillbaka snart! :)

    SvaraRadera