lördag, mars 27, 2010

Rågsurdeg

Jag har blivit helt galen i surdegar. I förra numret av Buffé, ICAs tidning, så var Martin Johansson (Pain de Martin) med. Likaså hans rågsurdeg som jag nu provar för andra gången. Han använder ekologiskt rågmjöl och jag har använt grovt rågmjöl, och det har funkat himla bra. Men ska köpa en ny påse, eftersom bäst före-datumet passerat för några veckor sen..


Dag 1, morgon.
Rör ihop 1 dl vatten och ½ dl rågmjöl i en glasburk som rymmer minst 5 dl. Lägg på ett lock, men skruva inte åt, och ställ på ett varmt ställe, gärna 20-25
°. Skåpet ovanför kylskåpet funkar bra. Låt stå i 3 dygn. Skaka försiktigt burken morgon och kväll.

Dag 4, morgon.
Rör ner 1 dl vatten och 1½ dl rågmjöl.

Dag 4, kväll.
Nu bör den ha kommit igång, då den är lite luftig i konsistensen och bubblig på ytan. Häll ut allt utom ca. ½ dl, fyll på med 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. Rör om.

Dag 5, morgo
n.
Häll ut allt utom
ca. ½ dl av surdegen. Rör ner 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. Inom 6-10 timmar bör den ha blivit bubblig och luftig, och nästan dubbelt så stor. Då är den klar och kan användas, eller ställas in i kylen. När du bakar med den så fyll på med 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl, så har du till nästa brödbak. Surdegen håller sig i ca. en vecka i kylen.

3 kommentarer:

  1. Roligt att du också har hittat Martin, han är härlig! Min kyl har både en råg och en vete-surdeg, det är bäst! Kram på dig! Bea

    SvaraRadera
  2. Han är grym! Haha, härligt :) Kram

    SvaraRadera
  3. Jag blev kär i katten! Vacker!

    SvaraRadera