
Dag 1, morgon.
Rör ihop 1 dl vatten och ½ dl rågmjöl i en glasburk som rymmer minst 5 dl. Lägg på ett lock, men skruva inte åt, och ställ på ett varmt ställe, gärna 20-25°. Skåpet ovanför kylskåpet funkar bra. Låt stå i 3 dygn. Skaka försiktigt burken morgon och kväll.
Dag 4, morgon.
Rör ner 1 dl vatten och 1½ dl rågmjöl.
Dag 4, kväll.
Nu bör den ha kommit igång, då den är lite luftig i konsistensen och bubblig på ytan. Häll ut allt utom ca. ½ dl, fyll på med 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. Rör om.
Dag 5, morgon.
Häll ut allt utom ca. ½ dl av surdegen. Rör ner 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. Inom 6-10 timmar bör den ha blivit bubblig och luftig, och nästan dubbelt så stor. Då är den klar och kan användas, eller ställas in i kylen. När du bakar med den så fyll på med 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl, så har du till nästa brödbak. Surdegen håller sig i ca. en vecka i kylen.

Roligt att du också har hittat Martin, han är härlig! Min kyl har både en råg och en vete-surdeg, det är bäst! Kram på dig! Bea
SvaraRaderaHan är grym! Haha, härligt :) Kram
SvaraRaderaJag blev kär i katten! Vacker!
SvaraRadera