torsdag, april 08, 2010

Italienskt lantbröd

När jag ändå håller på kan jag lika gärna lägga in brödet vi åt till soppan vi hade till middag idag. Ett väldigt ljust, gott och enkelt bröd.

½ paket jäst (25 gram)
½ liter ljummet vatten
7½ dl vetemjöl special


Lös upp jästen i vattnet och blanda ner mjölet. Rör ordentligt, gärna med degkrokarna på elvispen, tills den blir helt slät. Den blir väldigt lös. Täck med bakduk och låt jäsa i 45 minuter.

1 äggvita
2 msk olivolja
½ msk salt
5-6 dl vetemjöl special


När den är färdigjäst tillsätter du äggvitan och olivoljan i den lösa degen. Blanda tills den är slät igen. Häll i salt och lite mer än hälften av mjölet, knåda in mjölet och tillsätt mer tills degen släpper från bunkens kanter. Lägg över en bakduk och låt vila i 15 minuter.
Vält ut degen på mjölat bakbord och forma den till en knubbig limpa och lägg på pappersklädd plåt, skär några snitt med en vass kniv och täck återigen med bakduk. Låt jäsa i 30 min, sätt ugnen på 250
°
.
Ställ sedan in den i mitten av ugnen, stäng av ugnen efter 20 minuter men låt den stå kvar i 20 minuter till.

Om du vill ha en knaprig yta på brödet kan du spraya eller skvätta lite vatten i ugnen när du satt in den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar