lördag, juli 10, 2010

Moster Lenas goda farinlimpor

God morgon! Trots den sena kvällen så är jag uppe med tuppen och bakar bröd. Har precis slängt ihop degen som ligger på jäsning nu. När vi var små brukade min moster göra dom här limporna väldigt ofta, så dom väcker minnen kan jag lova! Det är helt klart dom godaste limporna i världen, och väldigt enkla att göra dessutom. Jag skriver "grundreceptet", som räcker till 8 limpor. Vanligtvis delar jag det på hälften så jag får 4, men idag hade jag bara rågsikt så det räckte till 2 limpor. Tack älskade moster för receptet!

100 gram jäst
1 liter vatten
1 paket rågsikt (2 kg)
1 paket farinsocker (500 gram)
1 msk salt
4 ägg

Lös upp jästen i vattnet och blanda i resten av ingredienserna. Knåda till en deg i maskin, för hand eller med degkrokarna på elvispen. Täck bunken med en bakduk och låt jäsa ca. 1 timme.
Häll ut degen på (vete)mjölat bakbord, forma till 8 runda limpor och lägg på plåtar. Låt jäsa ca. 30 minuter och sätt ugnen på 200
°. Grädda sedan tills limporna får en fin, brun färg!

(Bilden kanske ni känner igen, från headern!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar