
25 gram jäst
2½ dl vatten
2 torkade fikon
1 dl boveteflingor
1 tsk salt
2 msk ljus sirap
1 dl vetegroddar
1½ dl hela linfrön
1 dl vetemjöl
ca. 3 dl dinkelmjöl
Rör ut jästen i vattnet, som ska vara fingervarmt. Hacka fikonen och blanda ner tillsammans med boveteflingor, salt, sirap, vetegroddar och linfrön. Blanda sist ner vete- och dinkelmjöl, och arbeta ihop till en ganska lös men blank och smidig deg. Klicka ner degen i en smord avlång bakform och låt jäsa i ca. 45 minuter. Sätt ugnen på 250° i god tid. Sätt sedan in det färdigjästa brödet i nedre delen av ugnen och sänk till 200° efter några minuter. Grädda sedan färdigt i ca. 30 minuter. Låt det nygräddade brödet svalna några minuter i formen. Stjälp upp på galler och låt kallna under bakduk.
Det brödet lät jättegott =) Jag letar recept på bröd så jag skall spara detta :)
SvaraRaderaGör det! Det var ännu godare dagen efter, och idag, 4 dagar senare, är det fortfarande saftigt och gott :) Trevlig helg på dig!
SvaraRadera