torsdag, februari 16, 2012

Foccacia

Den här torsdagen hade kunnat få en bättre start. Att börja den med att nästan bli påkörd av en buss skulle jag inte kalla ultimat, men jag vet nu att Korsvägen och trötthet är en extremt dålig kombo. Men som tur var gick det bra, blev en aning chockad och rädd efteråt bara. Men nog om det, det har ju varit mycket bra idag också! Som blomkålssoppan vi kokade ihop till middag, som det blev så mycket av att vi bjöd hit tre fina tjejer på middag! Hann tyvärr inte fota soppan, då den liksom bara slank ner innan jag ens hann tänka tanken. Men himmel vad god den var! Till soppan åt vi foccacia som jag bakat tidigare under dagen. Önskar dock att jag använt en större form, då den blev i tjockaste laget. Men receptet är ganska så bra ändå, blir väldigt gott och saftigt!

25 gram jäst
3 dl vatten
1 msk olivolja
1 tsk salt
Ev. lite torkad basilika
ca. 7 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och häll på ljummet vatten, rör tills jästen löst sig. Tillsätt olivolja, salt och eventuellt lite torkad basilika, arbeta sedan i mjölet. (Man får testa sig fram lite grann med mjölet, i grundreceptet hos Söta saker så var det endast 5 dl vetemjöl, vilket är på tok för lite tycker jag.) Arbeta in och tillsätt mjöl tills du har en fin och jämn deg som är lite kladdig, den ska helst släppa kanterna i bunken. Släng över en bakduk och låt jäsa i ca. 30 minuter. Häll sedan ut degen på mjölat bakbord, baka ut den lite grann och lägg i en bakplåtspappersklädd långpanna. (Jag använde en som är ca. 15x20 cm och då blir den ganska tjock, vill man ha tunnare kan man ta en större form! Kanske en springform?) Låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Innan brödet åker in i ugnen kan man garnera med tomatskivor, flingsalt och ringla över olivolja. Också gott att toppa med oliver, skivad lök och färska örter, man kan göra lite som man vill! Grädda i mitten av ugnen på 225
° i 25-30 minuter. Låt svalna lite innan servering!

2 kommentarer:

  1. Jösses vad din foccacia ser god ut! På söndag ska jag bjuda folk på lite italienskt käk och då blir det här perfekt att ha till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Foccacia är toppen! Gjorde ett till soppan i torsdags igen, den här gången toppade jag även med svarta oliver. Också gott med olika örter och så :) Kan tänka mig att det blev en himla god middag, italienska köket är ett av mina favoritkök!

      Radera