tisdag, mars 13, 2012

Nattjästa bitar med russin

Nattjästa bröd är genialt egentligen. Man slänger ihop en deg på kvällen, låter den stå i kylen över natten, bakar ut på morgonen och äter nybakt bröd till frukost. Fantastiskt! Vi är inne i en våga-vägra-köpebröd period nu, med undantag för knäckebröd. (Tills Plommonet startar försäljning av sitt underbara knäcke får vi nöja oss med falu rågrut!) Dom här lättbakade bitarna med russin och rågsikt påminner lite om dom här frukostbullarna och bakades ut igårmorse. Väldigt goda blev dom! Till och med Tobbe som inte är något jättefan av russin i bröd tyckte det var så gott att han åt upp min ostmacka igårkväll!

ca. 15 bitar
2 dl russin
½ dl linfrön, hela
50 gram smör
15 gram jäst
5 dl kallt vatten
9-10 dl rågsikt
1 dl fiberhavregryn
2-3 dl grahamsmjöl
½ dl ljus sirap
½ msk salt

Blötlägg russin och linfrön i ca. 20 miuter, smält under tiden smöret och börja med degen. Lös upp jästen i det kalla vattnet i en stor bunke och blanda ner rågsikt, havregryn, grahamsmjöl, sirap och salt. Häll av vattnet från russin och linfrön och häll ner i degen tillsammans med det smälta, avsvalnade smöret. Arbeta degen i 5-10 minuter (beroende på om man arbetar degen i maskin eller för hand). Degen får gärna vara lite kladdig. Täck med plastfolie och ställ i kylskåpet över natten.
Ta ut degen på morgonen och låt den stå framme i rumstemperatur i ca. 30 minuter. Stjälp sedan ut degen på väl mjölat bakbord, mjöla ovanpå degen och dra ut den till en ganska stor rektangel som är ganska tunn. Gör ett "treslag" (vik in en kant mot mitten och sen den andra kanten över, så att den blir ca. 13-15 cm bred) och platta till lite grann, vänd uppochner så "slaget" hamnar neråt, täck med plastfolie och låt vila i ca. 1 timme.
Sätt ugnen på 250
° och kavla på plasten så att degen plattas till lite grann. Ta bort plasten och dela i ca. 15 bitar, beroende på hur stora man vill ha dom, dom jag gjorde blev ganska långsmala. Sätt på pappersklädd plåt och grädda i 10-15 minuter tills dom fått fin färg. Låt svalna under bakduk!

2 kommentarer:

  1. Vad fint bröd, gott verkar det också vara! Frågan är bara om jag har tålamod att vänta på att bröden ska vila på morgonen, jag brukar vara vrålhungrig direkt (iallafall på helgen). Kanske får bli nattjästa bröd till second breakfast? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väldigt gott var det :) Haha, jag väntar gärna några timmar innan jag äter något, så för mig är det prima! Men är man en sån som är vrålhungrig kan det nog vara bra att äta något litet och sen ladda upp inför andra omgången. Frukost är ju bäst! :) (Speciellt på helgen!)

      Radera