2 dl russin
½ dl linfrön, hela
50 gram smör
15 gram jäst
5 dl kallt vatten
9-10 dl rågsikt
1 dl fiberhavregryn
2-3 dl grahamsmjöl
½ dl ljus sirap
½ msk salt
Blötlägg russin och linfrön i ca. 20 miuter, smält under tiden smöret och börja med degen. Lös upp jästen i det kalla vattnet i en stor bunke och blanda ner rågsikt, havregryn, grahamsmjöl, sirap och salt. Häll av vattnet från russin och linfrön och häll ner i degen tillsammans med det smälta, avsvalnade smöret. Arbeta degen i 5-10 minuter (beroende på om man arbetar degen i maskin eller för hand). Degen får gärna vara lite kladdig. Täck med plastfolie och ställ i kylskåpet över natten.
Ta ut degen på morgonen och låt den stå framme i rumstemperatur i ca. 30 minuter. Stjälp sedan ut degen på väl mjölat bakbord, mjöla ovanpå degen och dra ut den till en ganska stor rektangel som är ganska tunn. Gör ett "treslag" (vik in en kant mot mitten och sen den andra kanten över, så att den blir ca. 13-15 cm bred) och platta till lite grann, vänd uppochner så "slaget" hamnar neråt, täck med plastfolie och låt vila i ca. 1 timme.
Sätt ugnen på 250° och kavla på plasten så att degen plattas till lite grann. Ta bort plasten och dela i ca. 15 bitar, beroende på hur stora man vill ha dom, dom jag gjorde blev ganska långsmala. Sätt på pappersklädd plåt och grädda i 10-15 minuter tills dom fått fin färg. Låt svalna under bakduk!

Vad fint bröd, gott verkar det också vara! Frågan är bara om jag har tålamod att vänta på att bröden ska vila på morgonen, jag brukar vara vrålhungrig direkt (iallafall på helgen). Kanske får bli nattjästa bröd till second breakfast? :)
SvaraRaderaVäldigt gott var det :) Haha, jag väntar gärna några timmar innan jag äter något, så för mig är det prima! Men är man en sån som är vrålhungrig kan det nog vara bra att äta något litet och sen ladda upp inför andra omgången. Frukost är ju bäst! :) (Speciellt på helgen!)
Radera