måndag, april 26, 2010

Kycklingpirog

Det här åt vi egentligen till middag igår, men det blev aldrig att jag lade upp det igår, så det får bli idag istället, eller ikväll. Ska försöka bättra mig vad gäller tiderna jag uppdaterar också.. Hur som helst, så åt vi som sagt kycklingpirog igår. Vilket är oerhört gott, något som jag tycker att alla borde prova!

"Degen"
50 gram smör
1 dl vatten
25 gram jäst
Knappt ½ tsk salt
1 ägg
ca. 5 dl vetemjöl

Fyllningen
1 grillad kyckling
1 paket bacon
2 vitlöksklyftor
4 msk ketchup
½ msk paprikapulver
½ msk curry
1 tsk kardemumma
2 dl creme fraiche
ca. 3 dl riven ost
Salt & peppar

Smält smöret till degen. Lös jästen i vattnet och blanda ner resten av ingredienserna, inkl. det smälta smöret, till en deg. Låt jäsa till dubbel storlek i ca. 30 minuter.

Rensa kycklingen och skär bitarna i mindre bitar. Stek bacon med vitlök lite lätt. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen i en bunke. Sätt ugnen på 200
°. När degen jäst färdigt kavlar du ut den på pappersklädd plåt till en oval lika stor som plåten. Lägg fyllningen på ena halvan och vik över den andra. Pensla kanterna och tryck till dom med en gaffel. Låt jäsa upp lite grann.

När den jäst upp penslas den med 1 uppvispat ägg. Strö sedan på paprikapulver och riven ost. Grädda i ca. 20 minuter.

En enda stor jättepirog! Räcker till ca. 4 personer.

3 kommentarer:

  1. wow, den såg supergod ut! måste prövas inom kort

    SvaraRadera
  2. Till Anja;
    Det är så himla gott! Tycker jag verkligen att du ska göra :)

    SvaraRadera
  3. vad kul, jag gjorde piroger igår :D fast med älgfärs

    SvaraRadera