torsdag, april 29, 2010

Paj med mycket grönt

Den här pajen gjorde jag i lördags och bjöd Emelie och Johanna på. Det som blev kvar frös jag in i bitar, och åt en bit till middag igår. Väldigt behändigt att ha hemma, och bra mycket godare än dom färdiga pajerna man köper. Jag har inte skrivit några direkta mängder på "fyllningen", man tar så mycket man vill av det man vill. Det är det som är det fina med paj!

Pajskal
1½ dl vetemjöl
1½ dl grahamsmjöl
½ tsk salt
0,75 dl olivolja
½ dl vatten

Sätt ugnen på 175
°. Blanda det torra i en bunke, tillsätt oljan och sist vattnet. Knåda till en deg och tryck ut i en pajform, ca. 25 cm i diameter. Förgrädda i 15 minuter.

Fyllning
Fryst hackad spenat
Zucchini
Röd lök
Färsk sparris
Fetaost
Soltorkade tomater

Äggstanning
3-4 ägg
Några dl mjölk
Hackad persilja
Spad från dom soltorkade tomaterna
Salt, peppar

Tina spenaten i en bunke med vatten och pressa ur så mycket vatten som möjligt. Fördela över det förgräddade pajskalet. Skär zucchini, röd lök och sparris i lagom stora bitar och lägg i skalet. Smula över fetaost och klipp över soltorkade tomater.
Vispa äggen lätt, tillsätt mjölken och resten av ingredienserna till stanningen och vispa tills allt är blandat. Häll i skalet och grädda i 175-200
° i ca. 30-40 minuter. Jag tycker att creme fraiche blandat med lite sweet chili är givet till paj, nästan lika givet som en sallad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar