
ca. 2 kg potatis
3-4 vitlöksklyftor
4 dl mjölk
4-5 dl grädde
1-2 dl creme fraiche
50 gram smör
Salt, Peppar
Sätt ugnen på 240-250°. Skala och skiva potatisen, ungefär centimetertjocka skivor. Lägg potatisen i en stor kastrull, gärna teflon, och pressa i vitlöksklyftorna. Vispa ihop mjölk, grädde, creme fraiche, salt och peppar i en bunke och häll sedan över den skivade potatisen. Låt koka upp och låt koka lite lätt i ca. 15 minuter tills potatisen börjar kännas lite mjuk. Rör ofta så att det inte bränner fast!
Smörj en eller två formar och häll i potatisblandningen. Klicka över smöret och ställ in i ugnen, gratinera i 15-20 minuter, tills den fått fin färg. Låt den sedan stå till sig några minuter innan servering!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar