måndag, juli 12, 2010

Lax i citronsås

Ikväll har vi varit på bio, Eclipse närmare bestämt! Jag är en riktig Twilight-nörd som dock inte läst böckerna, men som gärna skulle kunna tänka mig att vara mrs. Cullen eller mrs. Black för en dag. Innan vi stressade iväg på bion åt vi upp grytan som var kvar sen igår, blandade med lite nykokt bulgur. Otroligt gott! Något annat gott var laxen vi åt i lördags, kom tyvärr inte på något fyndigt namn, så det fick kort och gott bli 'Lax i citronsås'! Jag använde en hel bit lax, men det går nog bra med portionsbitar också. Borde räcka till 3 personer kanske, beror på hur mycket lax man äter. Här älskar vi lax, så det räckte till oss iallafall!

ca. 400 gram lax
En bit purjolök
Dill, hackad (jag använde fryst)
Salt, Citronpeppar
Smör till formen

Farmors fisksås
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
1 fiskbuljongtärning
2 tsk citronsaft

Smörj en ugnssäker form med lite smör och sätt ugnen på 200
°. Lägg laxen i formen med skinnsidan neråt, salta och peppra. Skiva purjolöken rätt tunt och lägg på laxen, strö över dill.

Farmors fisksås; Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt sjuda några minuter. Ringla sedan lite sås över laxen och häll resten runt om. Ställ in i ugnen i ca. 20 minuter. Servera med ris, kokt potatis eller ett riktigt gott potatismos. Och så en sallad så klart, ingen middag är komplett utan lite grönt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar