torsdag, september 02, 2010

Formbröd med hasselnötter och dinkel

Såhär på kvällskvisten kände jag att det var dags för lite brödbak. Viktor jobbar, och jag borde egentligen läsa Kemi kan man tycka. Men det är ju så kul att baka bröd! Så jag tog fram ett "grundrecept", som jag använder bara för att se mängderna, och gjorde om det totalt. Vilket jag oftast gör när jag bakar bröd. Det är väldigt sällan jag följer receptet helt och hållet. Oftast blandar jag alltid i något extra eller byter ut något helt och hållet. Det är det som är så roligt, att exprimentera och se hur resultatet blir. Det här blev ett väldigt gott och nötigt bröd, som jag med all säkerhet gör om!

25 gram jäst
2½ dl vatten
1 tsk salt
1 msk honung
1 näve hasselnötter
1 dl linfrön
1 dl vetegroddar
1 litet äpple
3 dl siktat dinkelmjöl
1½ dl fullkornsdinkel

Smula jästen i en bunke och häll över vattnet, rör tills jästen löst sig. Hacka hasselnötterna grovt och rör ner tillsammans med resten av ingredienserna, äpplet rivs direkt ner i bunken. Rör tills allt är blandat, det blir en ganska lös deg. Klicka sedan i den i en smord avlång form. Låt jäsa under bakduk i ca. 1 timme. Sätt ugnen på 250
°. Sätt sedan in formen i nedre delen av ugnen, eller mitten, och sänk till 200° efter några minuter. Grädda i ytterligare 30 minuter, ungefär. Låt svalna lite grann och stjälp sedan upp brödet på galler, låt svalna under bakduk.

2 kommentarer:

  1. Det såg riktigt gott ut! Hur blir det med äpple i bröd, känner man smaken efter gräddning? Har aldrig provat själv men blev väldigt sugen på att testa ditt bröd!

    SvaraRadera
  2. River man i det, som jag har gjort, så smakar det faktiskt inte äpple alls. Beror såklart på hur mycket äpple man har i också. Vill man ha äppelsmak kanske man ska riva i flera äpplen eller kanske skära bitar istället. Martin har ett recept på äppelbröd som jag länge velat testa! Då har han äppeljuice istället för vatten som degvätska. Och så har han äppelbitar i också, om jag inte minns fel. Nu blev jag lite baksugen! Haha :) Ha det bra!

    SvaraRadera