torsdag, september 16, 2010

Himla god, och lite kladdig bärkaka

Igår åkte jag hem för att fira min lilla lillebror som blivit hela 19 år! Eftersom jag är bagaren i familjen blir jag allt som oftast ombedd att slänga ihop en tårta när någon av oss fyller år. Så jag slängde ihop en enkel tårta och bakade en hemskt enkel och god bärkaka! Nästan direkt när jag kom hem bläddrade jag i vanlig ordning igenom mammas senaste nummer av Allers och hittade den här kakan. Den blev nästan som en kladdkaka, fast utan choklad. Och med bär. Det stog i tidningen att den var godast dagsfärsk, men jag kan tänka mig att den är god dagen efter också. Om det finns något kvar tills dess vill säga! Eftersom att mammas springform inte går att ta isär så tryckte jag helt enkelt ner ett bakplåtspapper i, men har man en "fungerande" form så behöver man inte göra så!

100 gram smör
2 ägg
2 dl socker
2½ dl vetemjöl
ca. 3 dl frysta, blandade, bär
Potatismjöl
Ev. Mandelspån/Pärlsocker

Sätt ugnen på 175
°. Smält smöret i en kastrull och dra från värmen. Rör ner ägg och socker till en slät smet, tillsätt mjöl och rör slätt igen. Häll smeten i en smord (och bröad) form. Vänd runt dom frysta bären i lite potatismjöl och strö över smeten. Strö ev. över lite mandelspån eller pärlsocker. Grädda i 25-30 minuter. Den ska vara lite kladdig! Låt svalna och servera!

En liten bild på tårtan också, "fusktårtan". Färdiga bottnar, lite mosade bär, pulver-hallonmousse, marsansås blandat med grädde, toppat med grädde och strössel. Enkel och god tårta på rekordfart!

2 kommentarer:

  1. Mmmm, bärkakan ser sannerligen riktigt god ut!

    SvaraRadera
  2. Kan nog vara den enklaste kaka jag slängt ihop, än så länge. Och så fasligt god! Lite marsansås blandat med grädde till var inte helt fel! :)

    SvaraRadera