fredag, oktober 08, 2010

Fiskgratäng med pestosås

Usch vad jag skäms för mina glesa uppdateringar, jag har inget att skylla på heller direkt. Men jag ska bättra mig! Nu har jag ju faktiskt hittat tillbaka till surdegarnas härliga värld igen! I skrivande stund har jag ett valnötsbröd som ska få jäsa lite grann innan det åker in i ugnen. Så under tiden tänkte jag tipsa om en supergod fiskgratäng jag gjorde tidigare i veckan, det blev lite av en sensation! "Det får bära eller brista" tänkte jag och använde både torsk och pesto, två av dom saker som Viktor inte är så förtjust i. Men han åt, tyckte att det var jättegott och tog en gång till. Såna gånger blir man glad, och inser att man kanske inte är så pjåkig i köket! Räcker till 3-4 personer.

400 gram torskfilé (eller annan fisk)
1 bit grön paprika
1 bit röd paprika
Purjolök
Babyspenat
Några tjocka citronskivor
Salt, Citronpeppar
(Parmesan & Ströbröd)

Pestosåsen
ca. 1 dl grädde + lite mjölk
2 dl creme fraiche
1 fiskbuljongtärning
½-1 dl cream cheese
ca. 1 msk pesto

Sätt ugnen på 200
°. Strimla paprikorna och purjolöken, lägg i en ugnsfast form tillsammans med babyspenaten. Lägg på några citronskivor, ungefär 4-6 stycken. Torka av fisken med lite papper (om den tinat kan den vara lite blöt) och lägg över grönsakerna i formen. Salta och peppra. Lägg alla ingredienser till såsen i en kastrull och koka upp, låt sjuda någon minut och häll sedan över fisken. Om man vill kan man strö lite riven parmesan och ströbröd över gratängen, för en lite krispig yta. Ställ in i mitten av ugnen i ca. 20-25 minuter, tills "ytan" är lite gyllenbrun. Servera med ugnsrostade rotsaker, kokt potatis eller ris och en sallad!


3 kommentarer:

  1. Fisk å pesto som är så gott!!! Jag brukar göra laxknyten som jag fyller med pesto, riven ost, salt å peppar å matgrädde. Serveras med potatis eller mos! Kalasgott...
    Det som du lagade såg ju inte så pjåkigt ut de heller!

    Kram

    SvaraRadera
  2. Vad spännande! Det kanske man ska prova! :D Men vad gör du själva knytena av? Pesto är så himla gott! Ska lära Viktor att tycka detsamma, känns som jag är på väg i rätt riktning :)

    Kram kram!

    SvaraRadera
  3. Hej.. Jag gör knytena av folie som jag lägger lax å gotta i. In i ugnen.. klart. Allt på samma ställe lixom! :)

    Kram

    SvaraRadera