söndag, december 05, 2010

Knäck

Ett recept på knäck känns egentligen ganska överflödigt, men såhär i juletider känns det som att jag inte kan låta bli. När jag stod vid spisen i fredagskväll och rörde för glatta livet kunde jag inte sluta tänka på Sunes jul, när pappa Rudolf ska koka knäck och det slutar med att han lägger om golvplattorna. (Vet man inte vad jag pratar om kan man titta här!)

2 dl socker
2 dl sirap
2 dl vispgrädde

Blanda allt i en kastrull, helst tjockbottnad. Koka upp och låt sedan koka på svag värme i 15-30 minuter, rör hela tiden! Har man inte en termometer, som ska visa 120 grader om jag inte misstar mig, kan man göra på det gamla hederliga sättet, kulprovet! Det går till som så att man droppar lite smet i ett glas vatten. Kan man rulla det till en kula är det klart! Häll i knäckformar och låt stelna.

Den här fina fick jag av Viktors mamma och pappa i julklapp förra året, och passar utmärkt att förvara knäcken i!

6 kommentarer:

 1. Vad du är duktig som bakar så mycke knäck... har aldrig riktigt lyckats med knäck så det är inget jag gör till jul. Därimot ska jag testa en massa annat godis till jul. Vart utvald som "candymaker" till jul av Vivi idag så då är det väl bara att börja redan i morron då kanske?? :)
  Hur länge kan man förvara godis i plåtburkar utan att det blir dåligt? Och vart förvarar jag det bäst? Vet du det?
  Kram

  SvaraRadera
 2. Vad roligt! Ja det kanske är bäst om du ska göra mycket :) Jag gjorde rocky road igår, och så får jag se om jag orkar göra ischoklad i år eller om jag struntar i det. Tryfflar ska jag göra massor av! Jadu, faktiskt aldrig förvarat i plåtburkar förut. Jag har den här burken med knäck ståendes på bordet. Men jag skulle tro att knäcken håller sig ett bra tag. Annars så håller ju det mesta godiset ganska länge i kylskåp. Choklad och sånt tycker jag känns bäst att ha i kylskåpet, då det kan bli lite mjukt och kladdigt annars. Lycka till med godiset! :) Kram!

  SvaraRadera
 3. åh, vilken söt burk :) jag köpte en teburk till min pappa med den bilden.

  du undrade var jag hade hittat mina små kartonger och de kommer från åhléns :)
  du får ha en bra dag!

  SvaraRadera
 4. Ja, den är så söt och julig, passar perfekt till julgodiset!
  Okej, då ska jag kolla efter såna. Passade ju perfekt till tryfflarna! Detsamma :)

  SvaraRadera
 5. Jag kunde inte ens kolla idag utan att ligga under täcket eller stänga av ljudet. FY FAN VAD SPÄNNANDE DET ÄR!!!! Och när man så vad som skall hända nästa måndag håller man ju på att bajsa ner sig :D

  SvaraRadera
 6. Hej igen.... jag undrar om du möjligtvis har lust att göra lite mera knäck? Skulle isf betala dig för de. Skulle ha gjort strutar med knäck till mina bossar men kan ju inte göra knäck som sagt så därför tänkte jag kolla om du hade lust? Vad skulle du vilja ha för de isf? Tänk på saken och återkom via fb till mig är du snäll. :)

  Kram

  SvaraRadera