lördag, september 24, 2011

Risotto med butternut squash

Det säger bara svisch så är det helg igen! Vet inte riktigt vart veckan tog vägen, men mysigt har det varit! Med god lunch på Kringlan i Haga, spontan och god middag hemma hos Bea och "Pretty little liars"-marathon under större delen av gårdagen. Vi började kolla på det i förrgår, och innan Tobbe satte igång första avsnittet sa han nåt i stil med "jag kan inte lova att jag kommer vilja se hela första avsnittet", men det slutade med att vi satt fastklistrade i soffan och plöjde igenom fyra avsnitt på raken innan klockan var alldeles för mycket för att sätta igång ett till. Igår såg vi tio avsnitt.. Det är så himla spännande och bra! Ännu en serie som glider in på favoritlistan! Förutom att spendera alldeles för många timmar i soffan igår, så åt vi ju faktiskt också. En helt galet god risotto som jag snott från Pickipicki! Den fick en fin färg från pumpan, och smakade alldeles fantastiskt! Speciellt med lite smörstekta kantareller, mmm!

3-4 portioner
4 dl risottoris
1 l grönsaksbuljong
1 dl vitt vin
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
Olja eller smör
300 g butternut squash
2 msk smör
Riven parmesan
Salt, peppar

Fräs finhackad lök och vitlök mjuk i olja eller smör, i en vid kastrull eller djup stekpanna. Rör ner riset och låt det fräsa tills det blir glansigt. Tillsätt vin och låt koka in. Häll därefter över varm buljong så att det täcker riset, låt koka in. Varva därefter med att fylla på med mer buljong, skaka pannan och låta riset koka in buljongen. Fortsätt så tills riset börjar bli färdigkokt. Under tiden: riv en bit butternut squash grovt. Fräs den mjuk i en kastrull tillsammans med 2 msk smör. När squashen är så mjuk att den går att mosa, mixa den slät med en stavmixer. Smaka av med salt och svartpeppar. Rör ner pumpapurén i risotton, smaka av med mer salt och peppar. om det behövs. Om du vill, vänd ner lite riven parmesan. Och om risotton blir för tjock, späd med mer buljong. Servera med stekta kantareller, och smulad eller skivad getost om man vill

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar