tisdag, november 08, 2011

Små vegetariska pizzor

Igår var jag dum nog att glömma spårvagnskortet i den andra jackan när jag hastade iväg på morgonen. Givetvis blev det kontroll bara därför, och mellan Grönsakstorget och Hagakyrkan åkte jag på min allra första, och förhoppningsvis sista, bot. Jag var så nära att börja gråta! När jag sen kom hem efter en lång dag tröstade jag mig lite överbliven pizza från i lördags, och lite kramar från Tobbe! (Jag skickade även iväg ett snyftmail och överklagade boten, dom ska handlägga i 2-3 veckor, så får vi hoppas att dom är barmhärtiga!)

Olika tillbehör redo att toppa pizzorna! Bland annat; Svarta oliver, paprika, zucchini, mozzarella, svamp, tomat och lök. Creme fraiche är gott att klicka på också!

ca. 6 små pizzor
15 gram jäst
3 dl ljummet vatten
2 tsk strösocker
1 tsk flingsalt
2 msk olivolja
1-1½ dl grahamsmjöl
5½-6 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet, rör i strösocker, flingsalt och olivolja. Tillsätt grahamsmjölet och vetemjölet lite i taget, knåda degen för hand eller i maskin i ca. 10 minuter tills den är elastisk och släpper från kanterna. Strö över lite mjöl och låt jäsa till dubbel storlek i ca. 45 minuter. Förbered under tiden tomatsås, tillbehör och sätt ugnen på 250!

Tomatsås
1 burk krossade tomater
½ gul lök
ca. 50 gram smör
½ msk socker
½ tsk salt
Torkad basilika

Skala den halva löken och lägg den (hel) i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna. Koka upp, lägg på ett lock och låt puttra i minst 15-20 minuter. Desto längre desto bättre! Vill man ha den lite "tjockare" kan man tillsätta lite tomatpuré.

När degen jäst klart häller man ut den på mjölat bakbord, delar upp den i 6-8 delar och antingen kavlar eller trycker ut till tunna, runda bottnar. På med lite tomatsås och goda tillbehör, toppa med ost och in i ugnen i ca. 5-10 minuter, tills den fått lite färg och en krispig botten!

2 kommentarer:

  1. FY!!! Jag har aldrig fått en bot, men jag kan utan tvekan börjat gråta om jag fick en :D Dock tjuvåker jag lite ibland haha, men det är mest på kvällarna när jag inte vill betala nattaxa :D

    Tyvärr brukar de vara rätt hårda när man försöker överklaga ;)

    SvaraRadera
  2. Haha, jag var så nära! Och han var så oförstående och oförlåtande! Jag har månadskort, så tycker det är en så onödig utgift. Vi får se, förhoppningsvis ger dom mig en andra chans liksom :)

    Jag fick förresten svar från katthemmet i veckan, och dom skrev att dom gärna vill ha min hjälp då dom är underbemannade nu. Måste bara få till nån dag då jag har tid att åka dit :)

    SvaraRadera