onsdag, januari 18, 2012

Saffranskakor med pinjenötter

På tal om bloggfikat där Kim bjöd på grönkålspaté, så hade både Åsa och Charlotta bakat fantastiskt goda små kakor med saffran, pinjenötter och flingsalt. Som den ömma flickvän jag är, kände jag att jag inte kunde undanhålla dessa kakor för Tobbe. Så innan vi åkte upp till Jämtland, så bakade vi dessa raringar. Tobbe konstaterade ganska snabbt att det var hans nya favoritkakor. Så löjligt goda är dom! Nu har vi gjort dom två gånger, blev lika bra båda gångerna! Knapriga, söta, lite salta och bara så underbara, helt omöjligt att bara ta en!

100 gram smör, rumsvarmt
1 påse saffran
1 tsk hett vatten
1 dl råsocker
140 g vetemjöl
1 nypa flingsalt
1 dl pinjenötter

Sätt ugnen på 175
°. Rör ut saffran i hett vatten och blanda med smöret. Blanda i råsocker och salt, rör sedan i vetemjölet och pinjenötterna. Se till att få ihop degen ordentligt och rulla den i två längder, ganska smala ska dom vara, så det blir många! Rulla in rullarna i plast och låt ligga i kylen ett tag. Skär sedan längderna i ca 3-4 mm tunna skivor och lägg dem på en bakplåtsklädd plåt. Grädda i ca 10 min eller tills de fått lite färg. Låt svalna och förvara sedan i plåtburk. Dom brukar ta slut på tok för fort, så man behöver inte oroa sig över att dom ska bli dåliga!

Klara..

Färdiga..

GÅ! Ät tills du storknar!

2 kommentarer:

  1. En sådan skulle jag inte tacka nej till :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt omöjligt att bara ta en! Blir alltid några flera :P

      Radera