tisdag, februari 28, 2012

Pastagratäng med ostsås

Tji fick jag när jag i söndags skrev om vårsolen som strålade över Göteborg, när det snöade och regnade om vartannat igår. Men idag verkar det lite bättre! Sitter för tillfället och sörplar på min halvkalla kopp te med en katt i knät, väntar på att det ska bli lunchdags så jag kan kasta mig över tonfiskbiffarna som blev kvar sen igår. Fast det jag väntar och längtar mest efter (förutom Tobbe som är på sin praktik då) är dagens middag, makaronpudding. Toppat med en stor sked lingonsylt är det bland det bästa jag vet i matväg. Ett ganska bra alternativ till makaronpudding (för let's face it, man kan inte äta det jämt) är olika sorters pastagratänger. Här är en variant som man kan variera efter det man har hemma. Huvudsaken är att man gör en riktigt ostig sås!

ca. 4 personer
ca. 200 gram penne pasta
ca. 200 gram skinka, strimlad
2 tomater
Några champinjoner
1 boll mozzarella
Babyspenat

Ostsås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5-6 dl mjölk
Riven ost (gärna parmesan)
Salt, peppar

Koka pasta enligt angiven tid och sätt ugnen på 175-200°
. Skär tomater, champinjoner och mozzarella i mindre bitar. När pastan är al dente hälls den av i ett durkslag och spolas lite grann med kallt vatten. Häll pastan i en ugnsfast form tillsammans med skinka, tomater, svamp, mozzarella och bladspenat. (Vill man kan man steka på skinka och svamp tillsammans med lite lök och vitlök innan det åker ner i formen, blir väldigt gott! Men har man lite bråttom kan man bara slänga i som det är!) Rör runt lite försiktigt och gör ostsåsen;

Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och vispa tills det är blandat. Häll på lite mjölk till att börja med och häll sedan i resten, vispa hela tiden. När den kokat upp tar man av från plattan, blandar ner rejält med riven ost och smakar av med salt och peppar. (Blir såsen alldeles för tjock kan man späda med mer mjölk, den ska vara lite lagom!) Häll såsen över alla godsaker i formen och skjutsa in i ugnen tills den får lite färg, ca. 20 minuter!

2 kommentarer:

  1. Härligt med gratäng och det är skönt när den kan stå i ugnen och sköta sig själv så man får tid över till något annat roligt, som att surfa runt i paradiset bland alla härliga matbloggare ;-D Den ser riktigt smaskig ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, precis! Gratänger är toppen tycker jag, framförallt då man kan variera dom i all oändlighet! :) Trevligt att du hittat hit!

      Radera