torsdag, mars 29, 2012

Sparrisrisotto

Förra veckan när vi gjorde den vanliga veckohandlingen köpte vi ett knippe sparris, dels för att det var bra pris och dels för att Tobbe aldrig smakat det. Så hela förra veckan när jag öppnade kylskåpet och såg det där knippet tänkte jag "vad sjutton ska vi göra av det där då?". Eftersom maten redan var planerad och inget av det planerade skulle passa till, så fick det helt enkelt ligga kvar. Tills nu i tisdags. Vi visste att det skulle bli risotto, men inte vilken sort. Tror att det var på morgonen när vi borstade tänderna som det plötsligt hände, sparrisrisotto var väl det givna alternativet! Så när vi kom hem svängde jag ihop risotton som blev så krämig och ljuvlig att jag konstaterar än en gång att "risotto är banne mig bland det bästa som finns!". Och Tobbe som var misstänksam mot sparrisen konstaterade snabbt att det var en höjdare!
(Då jag hade lite för bråttom att ta en bild och sedan äta så tog jag en portion lite för tidigt, så på den här bilden är det liite i lösaste laget. Men inget man inte kan lösa med lite mer parmesan!)

4 personer
1 knippe grön sparris
1 gul lök, finhackad
ca. 3 dl risottoris
1 dl vitt vin/matlagningsvin
ca. 1,3 liter grönsaksbuljong (varm!)
½ dl riven parmesan
Olivolja
Salt, peppar


Bryt försiktigt bort den nedre delen på sparrisen (ta tag i toppen och botten, böj försiktigt tills den bryts av!) och skär sedan i mindre bitar. Fräs sparrisbitarna snabbt i lite smör i en stor panna och lägg ur så länge. Hetta upp lite olja i pannan och släng i den hackade löken, låt stekas tills den är mjuk och tillsätt riset. Rör om och låt allt stekas tills riskornen är liksom glansiga, häll på vinet och rör om, sänk värmen till medelvärme och låt vinet "ånga bort". Se till att buljongen är varm HELA TIDEN och börja med att hälla på så det täcker riset, rör om hela tiden och sänk värmen lite till. Från och med nu ska riset koka i ca. 20 minuter. Späd med ca. 2-3 dl buljong då och då så att det alltid finns i pannan, efter ungefär 5-10 minuter tillsätter man sparrisen. När riset är klart, med en liten kärna i mitten (al dente såklart!) och risotton ser härligt krämig ut blandar man i parmesan och smakar sedan av med salt och peppar. Blir den väldigt tjock kan man tillsätta antingen lite mer buljong eller olivolja. Servera genast!

4 kommentarer:

 1. Sparris är ju så galet gott och varje år blir jag helt lyrisk då sparrissäsongen börjar. Måste äta sparrisrisotto snart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmmm, gott att grilla är det också! :) Gör det, blir lilla pyret i magen glad också! Kram på dig och trevlig helg!

   Radera
 2. Risotto ÄR ju verkligen så gott! Och sparris med. Härligt nu när alla primörer dyker upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något av det bästa med risotto är ju att det går att variera i all oändlighet! Verkligen :) Hoppas du haft en fin helg!

   Radera