(Då jag hade lite för bråttom att ta en bild och sedan äta så tog jag en portion lite för tidigt, så på den här bilden är det liite i lösaste laget. Men inget man inte kan lösa med lite mer parmesan!)

4 personer
1 knippe grön sparris
1 gul lök, finhackad
ca. 3 dl risottoris
1 dl vitt vin/matlagningsvin
ca. 1,3 liter grönsaksbuljong (varm!)
½ dl riven parmesan
Olivolja
Salt, peppar
Bryt försiktigt bort den nedre delen på sparrisen (ta tag i toppen och botten, böj försiktigt tills den bryts av!) och skär sedan i mindre bitar. Fräs sparrisbitarna snabbt i lite smör i en stor panna och lägg ur så länge. Hetta upp lite olja i pannan och släng i den hackade löken, låt stekas tills den är mjuk och tillsätt riset. Rör om och låt allt stekas tills riskornen är liksom glansiga, häll på vinet och rör om, sänk värmen till medelvärme och låt vinet "ånga bort". Se till att buljongen är varm HELA TIDEN och börja med att hälla på så det täcker riset, rör om hela tiden och sänk värmen lite till. Från och med nu ska riset koka i ca. 20 minuter. Späd med ca. 2-3 dl buljong då och då så att det alltid finns i pannan, efter ungefär 5-10 minuter tillsätter man sparrisen. När riset är klart, med en liten kärna i mitten (al dente såklart!) och risotton ser härligt krämig ut blandar man i parmesan och smakar sedan av med salt och peppar. Blir den väldigt tjock kan man tillsätta antingen lite mer buljong eller olivolja. Servera genast!

Sparris är ju så galet gott och varje år blir jag helt lyrisk då sparrissäsongen börjar. Måste äta sparrisrisotto snart!
SvaraRaderaMmmm, gott att grilla är det också! :) Gör det, blir lilla pyret i magen glad också! Kram på dig och trevlig helg!
RaderaRisotto ÄR ju verkligen så gott! Och sparris med. Härligt nu när alla primörer dyker upp.
SvaraRaderaNågot av det bästa med risotto är ju att det går att variera i all oändlighet! Verkligen :) Hoppas du haft en fin helg!
Radera