söndag, april 22, 2012

Knapriga jordnötskakor deluxe

Jag skyller min klena närvaro på ett taskigt internet och att jag helt enkelt inte riktigt hunnit med. Men mer om det vid ett senare tillfälle! Nu är det söndag, Tobbe vispar ihop en omgång päronpancakes och jag ville mest meddela att jag lever. Och självklart passa på att tacka den lilla tappra skaran som dök upp hemma hos Charlotta i tisdags på bloggfika med kakor och knäckebröd! I vanlig ordning var det fantastiskt trevligt och makalöst mycket gott! (Matbloggare i all ära, men Göteborgs matbloggare är banne mig vassa!) Vi frossade i Pernillas kladdmuffins med kokostosca och Sofie bjöd på både kokoskakor med lakrits och citronbiscotti. Värdinnan hade blandat ihop en svalkande lemonad och Johanna hade som vanligt med sig sitt underbara knäcke. Nu kanske ni tycker att det låter trist att komma med knäckebröd till kakkalas, men där misstar ni er. Johanna är knäckebrödsdrottningen och får nästan inte komma på våra träffar om hon inte har med sig knäcke! Mitt bidrag blev knapriga jordnötskakor med både jordnötssmör och jordnötter. Kan vara bland dom bästa kakor jag någonsin bakat!

ca. 30 st
110 gram smör eller margarin, rumsvarmt
2½ dl råsocker strö (jag tog hälften råsocker, hälften farin)
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
1½ dl jordnötssmör
3½-4 dl vetemjöl
3/4 tsk bikarbonat
1 dl grovhackade jordnötter

Sätt ugnen på 150. Kör ihop smör, socker och vaniljsocker med elvisp till en jämn smet. Tillsätt ägget medans du vispar, blanda sedan i jordnötssmör, vetemjöl och bikarbonat tills du har en deg. Rör i dom hackade jordnötterna för hand, enklast är att man knådar in dom i degen. Forma till små bollar lite mindre än en pingisboll, lägg på pappersklädd plåt och tryck till så dom blir lite plattare. Grädda i mitten av ugnen i ca. 15 minuter, låt svalna på plåten tills dom är kalla och knapriga. ÄT. NJUT!

7 kommentarer:

  1. Grämer mig lite (mycket) att jag inte var där...! Vilka goda kakor! Man tycker synd om nötallergiker när man ser sådana här recept.

    Jättefin bild btw!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan tänka mig det! Men vi får dra ihop något snart igen :) Haha, precis! Tryckte nyss i mig tre stycken, perfekt uppladdning innan jag ska iväg och träna ;)

      Tack! Inte mer avancerat än en mobilbild, hör och häpna! :)

      Radera
  2. De ska jag verkligen baka någon dag. Har nog minsann en skvätt jordnötssmör i gömmorna:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mmm, jag tryckte i mig dom sista tre nu ikväll. Tobbe fick bara en. Ska baka dom snart igen :) Jordnötssmör är goa grejer!

      Radera
  3. påminner om en kaka som jag gjorde för flera år sedan och som var mycket god. jag får ta och spara detta recept och testa känner jag :)

    hoppas att allt är bra med dig!? gick det bra på arbetsintervjun? :)

    önskar dig en underbar dag och vecka! kramkram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaså! Det tycker jag verkligen du ska göra :)

      Med mig är det fint! Vet inte riktigt vilken av intervjuerna jag skrev att jag skulle på till dig, men jobb har jag nu! Långt ifrån det jag gjort tidigare men det är väldigt roligt och jag trivs bra :) Jag gick från cafébiträde till sekreterarassistent på en ögonklinik bara sådär! Så kan det gå :)

      Hoppas du får en jättefin helg! Kram på dig

      Radera