torsdag, maj 10, 2012

Spenat- och ricottapaj

Jag skyller min frånvaro på att jag jobbar hela dagarna, för att sedan komma hem och laga/äta mat och kolla på några avsnitt Gossip girl tillsammans med Tobben. Förra året försökte jag kolla igenom alla avsnitt men kom ungefär till 13e avsnittet på första säsongen, under ett halvårs tid. Men nu var det Tobbe som insisterade på att vi skulle börja titta, inte mig emot! Så ser väl större delen av våra dagar ut, med vissa undantag såklart. För en vecka sedan till exempel, så var vi på kokboks-release-mingel tillsammans med bland andra Bea, Johanna och Linda. Det var Jennies fina kokbok 'Kalasgott' som skulle släppas och firas! Jag hyllade cheesecaken till skyarna och tog både en och (kanske) fyra smördegsbitar med fikon och getost. Så himla mycket gott och trevligt under ett och samma tak, himlen var molnfri och solen strålade tills vi vandrade hemåt med två makalösa goodiebags. Väldigt fin kväll!
Imorgon tänkte vi gå på bio och se Tim Burtons nya, med Johnny Depp. Känns som att det inte kan bli så mycket annat än underbart! Till middag blir det paj i italiensk anda, jag tänker mig mozzarella, serrano, tomat och pesto. Kan nog bli bra! På tal om paj, och ett prima tips till helgen, är spenat- och ricottapajen som jag gjorde för ett tag sen. Fantastiskt enkel, god och lite av en förenklad variant på dessa cannelonis. Grönt är skönt!
4-5 personer
100 gram smör eller margarin
1½ dl grahamsmjöl
ca. 2½-3 dl vetemjöl
3 msk vatten

Fyllning
1 förp. ricottaost
Valfri mängd hackad, fryst spenat
1-2 vitlöksklyftor
 2-3 ägg
ca. 4 dl mjölk
Muskotnöt
Salt, peppar

Knåda ihop smöret, mjölerna och vattnet till en deg och tryck ut i en pajform. Ställ skalet kallt och låt vila i ca. 15 minuter. Under tiden kan man förbereda fyllningen och sätta ugnen på 225°! Tina spenaten och blanda ihop med ricottaosten och vitlöken. Vispa ihop ägg, mjölk, muskotnöt, salt och peppar för sig och rör sedan ihop med spenat- och oströran. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter. Ta sedan ut skalet och häll i fyllningen, toppa med tomatskivor och grädda pajen i mitten av ugnen i 30-40 minuter, tills den "stannar till". Servera med en sallad när den svalnat lite!

2 kommentarer:

  1. ricotta och spenat är alltid en god kombo!

    angående gossip girl så säger jag bara: sluta titta medan ni har chansen! det blir bara sämre och sämre och värre och värre, men då är ni redan så fast så ni måste fortsätta titta fastän det är så dåligt. jag sitter och svär framför det varje vecka för det är så kasst, men jag måste ju ändå se hur det går fast jag hoppas att det ska gå åt pipsvängen för alla, SÅ dåligt blir det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fruktansvärt! Har länge tänkt göra några slags bollar med spenat och ricotta, men inte riktigt kommit mig för än. Men det blir väl :)

      Haha! So far är vi "bara" på tredje säsongen än. Ena avsnittet hatar jag den ena och nästa den andra. Men jag är hooked, både jag och Tobbe. Vi får se när det börjar gå utför! :)

      Radera