torsdag, juni 21, 2012

Flädersaft comin' up!

Nu har jag äntligen kokat ihop min första omgång flädersaft! Eftersom Norrlandet inte kan erbjuda någon fläder, så har jag längtat efter den här dagen ända sen vi flyttade hit. Nu tycks jag lida av någon form av storhetsvansinne, vill plocka mer mer mer och göra hur mycket som helst. Men vi börjar lite smått med en omgång saft så får vi se vad nästa projekt blir! Receptet kopierade jag helt och hållet från Picki, och tänker att ni får det innan jag ens smakat saften. Men det fina med Picki är att man kan lita på henne, det blir liksom alltid bra!

(Vi gjorde halva satsen, men ni får hela ändå!)
30 klasar fläderblommor
2-3 citroner
1,5 liter vatten
1,5 kg socker
50 g citronsyra

 
Tvätta citronerna noggrant. Skala citronskal tunt med en potatisskalare och skriva citronerna tunt. Skölj blomklasarna och lägg dem tillsammans med citron och citronskal i ett tillräckligt stort kärl. Koka upp vatten, rör ner socker och blanda väl tills allt socker har lösts upp. Rör ner citronsyra och häll den heta vätskan över blommorna. Täck över och låt stå svalt (jag ställde kastrullen i kylskåpet efter att den svalnat) i tre till fyra dagar. Sila därefter saften och frys den saft som inte ska drickas den närmsta tiden, förslagsvis i små plastbunkar.

4 kommentarer:

 1. Gullo! Jag ska också koka flädersaft idag, hurra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. :) Yey! Längtar tills den ska silas på lördag!

   Radera
 2. Oj, vad okunnig jag kände mig precis. Har inte haft en tanke på att inte hela Sverige har fläderbuskar... Men nu vet jag bättre!
  Sicken tur att ni flyttade hit! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, man lär sig nåt nytt varje dag :) Eller hur! Inte nog med att jag fått finfina bloggarvänner, fläder också! Hoppas du får en jättefin midsommarhelg :)

   Radera