måndag, april 12, 2010

Cantuccini, mandelskorpor med choklad

När jag gjorde dom här skorporna så gjorde jag dom mest för att det blev en äggula över från den gången jag bakade lantbrödet. Men oj, så himla goda! När jag gjorde dom tog jag både mörk och ljus choklad, men den ljusa smälte och rann så mycket, så nästa gång blir det bara mörk. Vill man inte ha choklad i så struntar man i den. Det blir ungefär 20 stycken.

2 dl sötmandel
100 gram mörk choklad
2 ägg

1½ dl socker
1 tsk salt
4 dl mjöl

1 tsk bakpulver
1 äggula till penslingen

Sätt ugnen på 180
°. Mal hälften av mandeln och grovhacka resten. Hacka chokladen i ungefär lika stora bitar och lägg i en djup tallrik.
Knäck äggen i en bunke och häll ner sockret, rör om ordentligt. Blanda ner all mandel, både den malda och den grovhackade, och saltet och rör till en jämn smet. Lägg 2 msk av mjölet i tallriken med den hackade chokladen och blanda runt, vänd försiktigt ner chokladen i smeten. Blanda ner bakpulvret i resten av mjölet och häll lite mjöl i taget ner i smeten. Blanda ihop till en deg.
Vält ut degen på lätt mjölat bakbord och dela den i 3 delar. Rulla varje del till en knubbig rulle som är ca. 3 cm tjock. Lägg på pappersklädd plåt och platta till dom lite. Vispa äggulan lite lätt med en gaffel och pensla längderna. Sätt in i mitten av ugnen i 15 minuter.
Ta ut plåten och skär längderna i ca. 2 cm breda snittar, lite på snedden. Sprid ut skorporna på plåten och sänk värmen på ugnen till 100
°. Sätt in dom igen i 30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar