fredag, augusti 27, 2010

Bröd med lite dinkel och äpple

Jag tänkte att jag skulle tipsa om ett gott och bra bröd innan jag åker hem över helgen! Hittade grundreceptet hos Martin. I hans recept var det bara vetemjöl, och ett äpple. Jag blandade i lite dinkelmjöl och tog två äpplen. Det blev jätteluftigt och härligt, nästan lite segt. Riktigt gott! Så släng ihop en deg ikväll och avnjut nybakat bröd till frukost imorgonbitti! Trevlig helg på er alla fina människor!

3 gram jäst
3 dl vatten
3 dl vetemjöl
3½ dl siktat dinkelmjöl
1-1½ tsk salt
2 små äpplen

Lös upp jästen i vattnet, i en ganska stor bunke. Tillsätt mjölerna och saltet, riv ner äpplena, grovt och med skal, och rör ihop lite snabbt tills allt är blandat. Det blir en ganska lös deg. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur 8-10 timmar, t.ex över natten.
Häll ut degen på väl mjölat bakbord, strö mjöl på degen och dra ut till en fyrkant. Vik sedan ihop degen till ett paket, och vänd på den så skarven hamnar neråt. Lägg på pappersklädd plåt och sätt ugnen på 250
°. Låt jäsa ca. ½-1 timme, utan bakduk.
Sätt in den i mitten av ugnen när den är färdigjäst, och spraya lite vatten över och under plåten. När det gått 10 minuter ungefär sänker man värmen till 200
° och låter brödet gräddas i ytterligare 20 minuter. Låt sedan svalna på galler under bakduk!

2 kommentarer:

  1. brödet ser fluffigt och gott ut :)
    hoppas att du mår bra och att du har haft en solig och bra helg!? :)
    här har det regnat och varit uppehåll om vart annat :)
    ha det bra! kram

    SvaraRadera
  2. Det var precis vad det var också! :) Jag gillar bröd som får jäsa över natten, det känns smakrikare på något sätt :)
    Det är fint med mig! Spenderade helgen hemma hos familjen. Lite samma väder där! Det har blivit höst så snabbt!
    Detsamma :) Kram!

    SvaraRadera