tisdag, augusti 10, 2010

Grov råglimpa med lingon

Sitter i soffan och myser framför en film, så jag tänkte mest bara lägga upp brödet jag bakade igårkväll. Jag trodde inte att det skulle bli så bra, eftersom jag använde frysta lingon så blev ju degen kall. Vilket gjorde att det tog lite längre tid för den att jäsa. Men det blev riktigt bra, och gott! Men jag rekommenderar att man använder tinade lingon, så går det lite fortare!

En limpa.
25 gram jäst
2½ dl vatten
1-2 msk honung
3 msk olja
1 tsk salt
1 dl linfrön
½ dl vetegroddar
½ dl vetekli
2 dl lingon
3½ dl grovt rågmjöl
ca. 3 dl rågsikt

Lös upp jästen i vattnet och blanda i resten av ingredienserna till en deg. Det gör inget om det blir lite kladdig. Låt jäsa under bakduk i ca. 1 timme. Häll sedan ut degen på mjölat bakbord och arbeta in lite mer mjöl. Forma till en limpa och lägg på pappersklädd plåt, lägg över bakduk och låt jäsa i ca. 45 minuter. Sätt ugnen på 200
°. Grädda sedan i nedre delen av ugnen i ca. 45 minuter.

4 kommentarer:

  1. Detta ser mycket saftigt och gott ut :)

    Pudding är nästan godare än dolmar faktiskt, man slipper allt ris som jag tycker blir för mycket ibland :)

    SvaraRadera
  2. Det blev faktiskt riktigt bra! Även idag, några dagar senare, så är det fortfarande väldigt bra. Inte torrt och tråkigt!
    Måste verkligen göra det nu nån dag :)

    SvaraRadera
  3. Lingon i bröd är riktigt gott!

    SvaraRadera