tisdag, september 21, 2010

Limpa med rågmjöl och vinbär

Gårdagens brödbak resulterade i en väldigt god limpa! Den flöt ut ganska mycket under sista jäsningen, vilket gjorde att den blev väldigt stor, och ganska platt. Men när jag kom hem idag var mer än halva uppäten, vilket än en gång tyder på att utseendet inte är allt! Att riva ner ett äpple i degen har jag gjort till lite av en vana. Det smakar inte så mycket av det, men det känns saftigt på något vis!

25 gram jäst
2½ dl vatten
1½ msk olja
1 äpple, riv ner i degen
1 msk honung
½-1 tsk salt
1 dl rågflingor
½ dl vetegroddar
½ dl linfrön
2 dl vinbär
1½ dl grovt rågmjöl
ca. 5-6 dl rågsikt

Lös jästen i vattnet, och blanda ner resten av ingredienserna till en ganska kladdig deg. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter-1 timme. Häll sedan ut degen på väl mjölat bakbord, knåda in mer mjöl och forma till en avlång limpa och lägg på pappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk i ca. 30 minuter och sätt ugnen på 200
°. Grädda sedan i nedre delen av ugnen i 45 minuter-1 timme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar