onsdag, oktober 13, 2010

Surdegslimpa med valnötter

Ska snart knyta på mig kängorna och cykla in till gymmet för ett pass Bodybalance, men tänkte att jag skulle tipsa om ett jättegott surdegsbröd som jag gjorde förra veckan först! Den enda nackdelen med att baka surdegsbröd är att det tar sån tid. Man får verkligen planera in en dag då man är ledig eller att man gör något ärende medans degen jäser. Men det är ju helt klart värt den långa väntan! Har du inte en rågsurdegsgrund, så tycker jag att du ska göra en på momangen! Receptet är såklart från Martins bok och ger 3 fina limpor!

Dag 1, kväll
1 dl rågsurdegsgrund
3 dl ljummet vatten
3 dl rågmjöl

Blanda allt i en stor bunke och täck med plastfolie. Låt stå i rumstemp, eller lite varmare, över natten.

Dag 2, morgon
Surdegen från gårdagen
5 dl kallt vatten
6 dl rågsikt
9 dl vetemjöl special
1 msk salt
8 dl hela valnötter

Blanda alla ingredienser utom salt och valnötter och kör 5 minuter på låg hastighet i degblandare, eller med degkrokarna på elvispen. Tillsätt salt och valnötter, kör ytterligare 3 minuter. Täck bunken med plast och låt jäsa till dubbel storlek i rumstemp, det tar 3-5 timmar. Häll sedan ut degen på rejält mjölat bakbord och dela den i tre delar. Rundriv/knåda varje bit, så den får spänst, till runda limpor. Lägg på pappersklädd plåt med skarven neråt, strö på lite mjöl och låt jäsa under bakduk i ca. 1-1½ timme. Sätt ugnen på 275
° i god tid så den är riktigt varm när bröden ska in.
Gör några snitt i bröden och sätt in i mitten av ugnen, spraya vatten över och under. Sänk genast temperaturen till 250
°, och efter 15 minuter sänker du till 200° och passar på att "vädra" ut ångan lite grann (genom att öppna och stänga luckan några gånger). Upprepa vädringen några gånger under dom återstående 15-20 minutrarna, totalt ska bröden vara inne i 30-35 minuter. Låt sedan svallna på galler under bakduk!

Såhär fin är en färdigjäst deg, lite bubblig och pösig!

Och såhär fin är en färdig limpa! Jag halverade receptet och gjorde en limpa och 4 små "frukostbullar", dom gräddade jag på samma temperatur, men runt 15-20 minuter.

2 kommentarer:

  1. Åh, såg supergott ut! Borde verkligen börja baka lite igen...

    SvaraRadera
  2. Det blev väldigt gott! Nötigt och rejält :) En fördel med surdegsbröd är att det är fruktansvärt enkelt. Men det tar ju sin tid. Men den som väntar på något gott :)

    SvaraRadera