onsdag, november 24, 2010

Små rågsiktslimpor med fikon och linfrön

En månad kvar till julafton, och jag har inte fixat en enda julklapp! Min egen önskelista däremot är ganska lång, och innehåller allt från Global-knivar till True Blood- och Dexter DVDboxarna. Innan jag fyllde år och fick en fantastisk matberedare önskade jag mig en KitchenAid i den finaste färgen. Det gör jag väl fortfarande egentligen, inte för att jag behöver en direkt, utan mest för att det är bland det finaste man kan ha i köket! Och trots att det knappt ryms på hyllan, så önskar jag mig fler kokböcker! Bland annat Martins "Enklare bröd". Han har verkligen dom bästa brödrecepten! Så sent som igårkväll slängde jag ihop en deg och bakade ut till två limpor imorse. Enkelt och gott!

3 gram jäst
3 dl kallt vatten
6 dl rågsikt
½ dl hela linfrön
1 dl torkade fikon
1½ tsk salt

Smula jästen i en bunke och häll på vattnet, rör tills det löst sig. Strimla och hacka fikonen och blanda ner tillsammans med resten av ingredienserna till en ganska kladdig deg. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemp över natten, 8-10 timmar.

På morgonen skrapar du ut degen på väl mjölat bakbord och delar i två delar. Rundriv båda bitarna och låt vila i 20 minuter. Forma till limpor som Martin gör på filmen i sitt inlägg, eller lite som man vill. Huvudsaken är att det blir två små limpor! Låt dom jäsa med skarven nedåt i ca. 1 timme. Sätt ugnen på 275
° i god tid. Vänd sedan upp dom på pappersklädd plåt med skarven uppåt och skär ett snitt vid skarven. Sätt in i mitten av ugnen och sänk värmen till 250°, spraya lite vatten över och under plåten för en knaprig skorpa. Om dom har fått väldigt mycket färg efter 15 minuter kan man sänka värmen till 200°, annars låter man det vara. Efter totalt 25 minuter är limporna klara, ta ut och låt svalna på galler!

5 kommentarer:

 1. Vi är på den senaste säsongen det senaste avsnittet :D Det är så spännande så man bara dör :D

  SvaraRadera
 2. Hur mycket är 3gram jäst? Såg jättetuff ut :)

  SvaraRadera
 3. Ullis; Det är ungefär 3 krm :) Trevlig helg på dig!

  SvaraRadera
 4. Kan man använda olika mjöl till det här brödet? Funkar det lika bra tror du? :) Tex hälften grahamsmjöl/manitoba cream?
  Mycket tacksam för svar. Kram!

  SvaraRadera
 5. Oj! Blir ett sent svar det här :) Men ja, det borde gå bra. Oftast när jag bakar bröd så blandar jag olika mjöler. Med grahamsmjöl kan det dock bli lite smuligt. Man får testa sig fram!

  SvaraRadera