torsdag, november 04, 2010

Svamplasagne

Vi hade ju ingen vidare kantarellycka i år, tyvärr. Dom räckte till en risotto men inte så mycket mer! Min pappa, hans kompis och min lillebror däremot hittade 50 liter en eftermiddag. 50 LITER! Så när jag var hem senast skickade mamma med mig fyra påsar med frysta kantareller, till att börja med. Så idag tog jag fram två påsar och använde till en otroligt god lasagne! Och så fick vi bjuda Markus på middag också, som tagit lite lov från skolan i Linköping. Vi har saknat han så himla mycket! Jag vet inte exakt hur mycket svamp jag hade totalt, men ungefär 1 liter. Receptet hittade jag hos Mikaela, och kommer garanterat göra om det!

4 personer.
ca. 1 liter kantareller och champinjoner

1 stor gul lök
Smör
0,5 dl vetemjöl

2 dl mjölk

2,5 dl grädde

ca. 1 msk kantarellfond

Några droppar soya
Lasagneplattor
Riven västerbottenost

Salt, Peppar

Sätt ugnen på 225°. Hacka svampen grovt och finhacka löken. Fräs svamp och lök i omgångar och lägg i en ganska rymlig kastrull. Pudra på mjölet och rör om. Tillsätt mjölk och grädde och koka upp under omrörning. Låt koka i någon minut och smaka av med fond, soya, salt och peppar. Häll lite av såsen i en ugnsfast form, ca. 20x30 cm. Lägg på lasagneplattor och varva plattor och sås. Avsluta med sås och mycket ost! Gratinera i mitten av ugnen i ca. 30-35 minuter.


Jag avskyr att använda blixten när jag ska fota mat, men eftersom det blir mörkt innan man ens ställt sig vid spisen så måste man ibland. Men jag får trösta mig med att det kommer en vår och ljusare tider!

2 kommentarer:

  1. Vad gott det ser ut! Synd bara att lasange tar så lång tid att laga!:D

    SvaraRadera
  2. Det var så otroligt gott! Det gör ju det, men den där tog ändå inte så hemskt lång tid :) Det är ju inte lika många moment som hos en vanlig lasagne, där det ska vara både en köttfärssås och en bechamelsås. I den här är det ju bara en svampsås, och så plattor och massa riven västerbottenost :) Fortsatt trevlig helg på dig!

    SvaraRadera