ca. 1 kg butternut squash pumpa
8 schalottenlökar
6 vitlöksklyftor
½ dl färsk timjan (eller lite mindre torkad)
Olivolja
1 dl grädde
2 dl vitt vin
6 dl vatten + 1 hönsbuljongtärning
Salt, peppar
Sätt ugnen på 225°. Dela pumpan på mitten och gröp ur kärnorna. Skär bort allt skal och dela i mindre bitar. Skala och dela schalottenlökarna, skala vitlöksklyftorna. Lägg pumpabitarna, löken och timjan i en långpanna. Ringla över olja, salta, peppra och rör om. Låt rostas i ugnen i ca. 15 minuter, tills pumpan är mjuk. Rör om en gång under tiden. Ta sedan ut pannan och häll ner allt i en rymlig kastrull. Tillsätt grädde, varm hönsbuljong och vinet. Mixa allt till en slät soppa. Hetta upp igen och smaka av med salt och peppar. Servera med ett bröd, lite pumpakärnor och den här myntaoljan, om man vill.
Myntaolja
1 dl färsk mynta
½ dl olivolja
2 krm salt
(ev. lite citronsaft)
Mixa alla ingredienser med en mixerstav i någon minut.

Hoppas det smakar :)
SvaraRaderaDet var så himla gott! Den gör jag garanterat om :)
SvaraRadera