onsdag, november 03, 2010

En annan pumpasoppa

Jag är tillbaka i vardagen och skolbänken efter en helmysig helg i huvudstaden med underbara vänner! Jag sysselsätter mig med små projekt istället för att öppna kemiboken, vilket gör mig lite stressad eftersom vi har tenta nästa fredag. Och jag känner mig lite lost om jag ska vara ärlig! Men nog om det. Vi, eller jag, har faktiskt gjort en liten "matsedel" för den här veckan! Fast den började igår och slutar imorgon.. Så får vi improvisera till helgen! Idag åt vi det här, imorgon ska vi äta en svamplasagne jag hittat hos Mikaela och igår kokade jag en pumpasoppa som jag hittat i "MerSmak". Den var god igår, ännu godare idag när jag värmde på lite grann till lunch! Fast den slår inte den här pumpasoppan! Räcker till 4 personer.

ca. 1 kg butternut squash pumpa
8 schalottenlökar
6 vitlöksklyftor
½ dl färsk timjan (eller lite mindre torkad)
Olivolja
1 dl grädde
2 dl vitt vin
6 dl vatten + 1 hönsbuljongtärning
Salt, peppar

Sätt ugnen på 225
°. Dela pumpan på mitten och gröp ur kärnorna. Skär bort allt skal och dela i mindre bitar. Skala och dela schalottenlökarna, skala vitlöksklyftorna. Lägg pumpabitarna, löken och timjan i en långpanna. Ringla över olja, salta, peppra och rör om. Låt rostas i ugnen i ca. 15 minuter, tills pumpan är mjuk. Rör om en gång under tiden. Ta sedan ut pannan och häll ner allt i en rymlig kastrull. Tillsätt grädde, varm hönsbuljong och vinet. Mixa allt till en slät soppa. Hetta upp igen och smaka av med salt och peppar. Servera med ett bröd, lite pumpakärnor och den här myntaoljan, om man vill.

Myntaolja
1 dl färsk mynta
½ dl olivolja
2 krm salt
(ev. lite citronsaft)

Mixa alla ingredienser med en mixerstav i någon minut.

2 kommentarer: