fredag, mars 11, 2011

Fredagspizza

För ett tag sen köpte jag ett pizza-kit från cervera, med en baksten och en liten "brödspade". Jag hade länge velat ha en baksten, och tog tillfället i akt när det dessutom var ett ganska bra pris. Pizzorna blir så otroligt goda! Så nära man kan komma stenugnsbakat, i en vanlig ugn! Dessutom gjorde jag tomatsåsen på färska tomater idag, istället för att öppna en burk krossade. Vilket resulterade i en fantastiskt god tomatsås, och dom godaste pizzorna jag någonsin gjort, hittills!
Pizzadeg, 4 pizzor
15 gram jäst
3 dl ljummet vatten
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
2 msk olivolja
2 dl vetemjöl
5-6 dl dinkelmjöl

Lös upp jästen i en bunke, och blanda ner socker, flingsalt, olivolja, vetemjöl och större delen av dinkelmjölet. Knåda degen i några minuter med krokarna på elvispen och tillsätt mer mjöl tills den känns bra. Täck bunken med bakduk och låt jäsa i 45 minuter. Sätt ugnen på 250
°, och sätt in en baksten i mitten av ugnen, om du har en sån! Förbered tomatsåsen och alla tillbehör medans degen jäser och ugnen blir varm!

Tomatsås
3-5 tomater
2-3 vitlöksklyftor
½-1 gul lök
Tomatpuré
Olivolja
Lite socker
Torkad basilika
Torkad oregano
Salt

Dela tomaterna och löken i ganska stora bitar och lägg ner i en matberedare tillsammans med vitlöksklyftorna. Mixa ihop och häll i en kastrull, koka upp tillsammans med mycket tomatpuré, olivolja, socker och kryddorna. Låt puttra länge, minst 20 minuter. Smaka av och krydda ev. mer mot slutet. Blir den för tjock kan man blanda i mer olivolja.

När degen jäst klart bakar man ut den på mjölat bakbord. Dela i 4 bitar och kavla ut lagom tunt. På med ett lager tomatsås och goda tillbehör. Toppa med riven ost och skjutsa in pizzan på bakstenen, eller på pappersklädd plåt, tills kanterna och osten får fin färg!

2 kommentarer:

  1. Men åh! det vattnas i munnen.. när jag kommer hem ska vi baka pizza du och jag :)

    SvaraRadera