fredag, mars 18, 2011

Pesto alla Genovese

Jag har lärt mig en läxa vad gäller veckohandling. Köp aldrig färska kryddor, i det här fallet basilika, på måndagen om den ska användas på fredagen. Jag förvarade den i kylskåpet och tänkte att den skulle vara fin och spänstig till peston idag. Men nä, hälften av bladen var alldeles trötta och skrynkliga. Men trots det blev det en hyfsad pesto, och en jäättegod pasta! Pesto alla Genovese, ett recept jag många gånger bläddrat förbi i min favoritkokbok. Det här gör jag garanterat om, fast med en piggare kruka basilika!

4 personer
400-500 gram spaghetti
1 dl haricots verts, frysta
1 fast potatis
1 kruka färsk basilika
½ dl pinjenötter (eller valnötter)
1 vitlöksklyfta
1 dl olivolja
1 dl riven parmesan

Koka upp mycket vatten till pastan och lägg dom frysta haricots vertsen på en tallrik så dom tinar lite. Skala och tärna potatisen i centimeterstora tärningar. Salta vattnet och lägg i pasta, haricots verts och potatisen, koka tills pastan är al dente. Gör under tiden peston! Börja med att skala vitlöken och lägg ner i en mixer/matberedare tillsammans med nötterna. Mixa på hög hastighet några sekunder. P
locka av alla bladen på basilikan och mixa ner tills allt är blandat. Häll i den rivna parmesanen och en liten skvätt av oljan, till att börja med, mixa och häll sedan i resten av oljan. Innan du häller av pastan i ett durkslag, kan du spara lite av vattnet i en kopp. Häll av pastan, låt den rinna av och häll tillbaka ner i kastrullen. Rör ner peston och ett par matskedar av pastavattnet. Servera med lite extra parmesan!

Hittade billig, butiksbakad foccacia på ICA idag, gott gott!

9 kommentarer:

  1. Känner igen det där! Har en basilikakruka i min kyl som är vääldigt trött. Tror det är bättre att ha dem framme i köksfönstret!

    SvaraRadera
  2. Det tror jag också, ska börja med det hädanefter :) Jag brukar ha färsk persilja framme. Den håller sig oftast fin länge! Trevlig helg!

    SvaraRadera
  3. Inte kylen. Basilikan fryser som en kenyan i Kiruna i där. Basilika vill stå ljust och varmt, gärna sådär 20-25 grader. Den går kappt att ha utomhus en vanlig, svensk sommar. I Egypten, däremot, betraktas basilika som ogräs.

    SvaraRadera
  4. ställ basilikan i en skål med vatten. då dricker den när den är törstig och håller jättelänge!

    SvaraRadera
  5. Karolina; Där ser man! Det är inte så ofta jag köper basilika, men förut när jag köpt har jag alltid haft den ståendes i fönstret. Men det blev som inte nu! :)

    Lisette; Den är ju slut nu! Men jag ska köpa mer, för jag ska göra egen pesto! Så tack för tipset :)

    SvaraRadera
  6. Synd att du bor så långt bort annars kunde du fått basilika av mig. Jag har sådär 150 plantor på tillväxt här hemma. :)

    SvaraRadera
  7. Det blir en himla massa pesto det! :) Haha, åh, det hade varit jättesnällt! Tack för omtanken! :)

    SvaraRadera
  8. Åh! Jag älskar Johanna Westmans kokböcker, speciellt "Världens första kokbok" men den italienska är också väldigt inspirerande :)

    SvaraRadera
  9. Jag tycker hon är så härlig! Haha, när jag var liten kollade jag alltid på hennes barn/matlagningsprogram, med den talande assistenten Mixer! Har tyckt om henne sen dess :) Den italienska kokboken fyndade jag i Göteborg för nåt år sen, för 25 kr! Trevlig helg på dig!

    SvaraRadera