
30-35 bullar
50 gram jäst
150 gram smör
5 dl mjölk
1 dl strösocker
2 krm salt
2 tsk malen kardemumma
ca. 14 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm tills det är fingervarmt. Häll blandningen över jästen och rör tills jästen löst upp sig. Blanda i socker, salt, kardemumma och större delen av mjölet, och rör tills allt är ordentligt blandat. Tillsätt mer mjöl och knåda i ca. 4 minuter, med degkrokarna på elvispen eller i maskin. (Eller ca. 8 minuter för hand) När degen släpper från kanterna och känns bra, pudrar du över lite mjöl och låter degen jäsa under bakduk i ca. 40-50 minuter.
Stjälp sedan ut degen på mjölat bakbord och dela degen i lagom små/stora bitar. Forma varje bit till en fin liten bulle och lägg på pappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter, sätt ugnen på 250°. Grädda sedan i mitten av ugnen i 5-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk!
Fyllning
Mandelmassa
Ev. lite vispad grädde
+ "inkråm" från bullarna
Riv mandelmassa grovt i en bunke. Skär av locken på semelbullarna och gröp ur dom lite grann och lägg "inkråmet" i bunken med mandelmassan. Blanda ner lite vispad grädde och rör till en massa. Skeda på lite fyllning på varje bulle, spritsa eller klicka på vispad grädde, lägg på locken och pudra med florsocker. Glad fettisdag!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar