söndag, november 13, 2011

Enkla baguetter

Under veckan som gått så har jag dragit på mig en liten förkylning (som tycks gått över nu), fyndat julkulor på loppis, blivit med iPhone och ätit, mycket och gott! Igår åt vi tapas, med i princip samma saker som förra gången. Fast den här gången bytte vi ut den tråkiga köpe-baguetten mot fina och goda hemmagjorda. Jag tycker att vridna baguetter är himla fint! När det dessutom är såhär enkelt, och billigt framförallt, att slänga ihop egna baguetter, så finns det ingen anledning att köpa!
Före ugnen, och efter ugnen!

2 små, knubbiga baguetter

12 gram jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
ca. 6 dl vetemjöl

Smula ner jästen i bunken, häll i vattnet och lös upp jästen. Tillsätt salt och mjöl, rör snabbt ihop till en smidig, ganska lös deg. Antingen i maskin eller för hand i ca. 2-3 minuter. Låt jäsa under bakduk i 1½-2 timmar. När degen jäst klart sätter man ugnen på 250
°, häll ut degen på väl mjölat bakbord och strö lite mjöl på degen. Arbeta inte ihop degen, utan dra bara ut den till en liten rektangel, dela på mitten och "vrid" ihop degbitarna till baguetter. Lägg på plåt och låt jäsa i ytterligare 15 minuter. Sätt sedan in i ugnen och grädda i 5 minuter, sänk sedan värmen till 150° och grädda baguetterna i 15-20 minuter. Låt svalna på galler, förvara sedan baguetter inlindade i en kökshandduk så behåller dom sin lite hårda skorpa!

2 kommentarer:

 1. Dom såg smarriga ut.... har ni blivit med ugn nu?

  Hur funkar iphonen?!

  Kram S

  SvaraRadera
 2. Jättegoda blev dom! :) Jamen visst! Förra måndagen var Tobbe iväg och hämtade hem den!
  iphonen funkar fint! Trodde det skulle vara krångligare än vad det var :) Kram!

  SvaraRadera