tisdag, mars 27, 2012

Dinkelbitar med fikon och linfrön

När jag bakar bröd följer jag nästan alltid principen "more is more", och har extremt svårt för att följa ett recept till punkt och pricka. Ska alltid göra lite som jag vill och lägga till det jag känner för, gärna mycket av allt då. För ett tag sen hittade jag ett recept på linfröbullar hos Molly, och tänkte i söndagskväll att jag skulle göra en deg som till skillnad från hennes skulle få kalljäsa i kylen över natten. Men efter några ytterligare ändringar, en kalljäsning och gräddning stod jag där med ett bröd som inte alls var direkt likt hennes. Att experimentera är en bra grej, speciellt när resultatet blir såhär gott! God, nötig smak från linfröna tillsammans med det söta, lite "knastriga" fikonet. Och jag säger det igen, att kalljäsa bröd är GENIALISKT. Just dom här blev 'försvinnande goda' som man brukar säga, så imorgon måste jag baka nytt bröd! (Jag tänker mig ett stort bröd med morot och solrosfrön, med fint snitt och knaprig skorpa. Men mer om det imorgon!)

ca. 8 bitar
13 gram jäst
2½ dl vatten, kallt
1½ msk rapsolja
1 tsk mald pomerans
½-1 tsk salt
1 dl hela linfrön
4-5 torkade fikon
1 dl kruskakli
2-3 dl siktat dinkelmjöl
ca. 2 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och lös upp den i det kalla vattnet. Rör i olja, pomerans salt och linfrön. Skär fikonen i mindre bitar och blanda i tillsammans med kruskakli, dinkel och lite vetemjöl. Arbeta ihop för hand eller i maskin till en lite kladdig deg som släpper kanterna lite grann. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Knåda den i några minuter och pudra sedan över lite mjöl och täck med plastfolie, låt stå i kylskåpet över natten!
Ta fram degen på morgonen och låt den stå i rumstemperatur först i ca. 20-30 minuter. Häll sedan ut den på väl mjölat bakbord och dra ut den till en ganska smal, lång rektangel. Vik den en gång på mitten så att den blir ca. 8 cm bred. Platta till och dra ut den tills det känns bra, lägg plastfolie över och låt vila i ungefär 1 timme. Sätt ugnen på 250
° i god tid så att det blir varmt! Dela degremsan i mindre, nästan fyrkantiga bitar (jag fick till 8 st) och lägg på pappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter och låt sedan svalna under bakduk!

2 kommentarer:

  1. haha, jag är likadan. jag kan inte följa recept så bra :)

    hur gick det med jobbet? du kanske inte har fått svar än? :s

    jag håller med dig om att fiken i haga är mysiga. jag bodde på hotell i gbg för några år sedan och då gick vi ut och åt frukost på caféerna där då hotellfrukosten inte alls var bra :(

    du får ha en fortsatt bra dag och vecka! kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. :) Dom har inte hört av sig än, ingen av dom tre jag varit på intervju för. Vill dock bara ha ett av dom. Så jag går runt och gruvar för att dom ska ringa! Haha :)

      Det är så himla bra frukostar på dom flesta caféer där till ett väldigt bra pris. Har sagt till Tobbe länge nu att vi ska ut och äta frukost nån morgon :P

      Detsamma till dig! Kramar!

      Radera