
Mördeg
3½ dl vetemjöl
2 msk socker
150 gram smör eller margarin
1 ägg
Fyllning
2 dl vispgrädde
1 ask mascarponeost (250 gram)
1-2 tsk vaniljsocker
Florsocker
Hjortronsylt efter tycke och smak
Hacka/knåda ihop alla ingredienserna till mördegen och tillsätt ev. lite mer mjöl om den känns på tok för kladdig. Tryck ut degen i en rund form med löstagbar kant (ca. 24 cm i diameter) och se till att degen går upp en bit på kanterna. Ställ i kylen och låt vila i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200°. När det är dags för gräddning naggar man botten lätt med en gaffel och sätter in i nedre delen av ugnen i 12-15 minuter. Låt svalna.
Medans skalet svalnar (måste vara helt kallt, ställ gärna in det i kylskåpet när det svalnat och låt "vila" i kylan ett tag innan man fyller. Så gjorde jag, förberedde skalet kvällen innan jag fyllde det!) kan man röra ihop fyllningen. Börja med att vispa grädden och blanda sedan lite vispad grädde i taget med mascarponeosten för att undvika att det blir klumpar. När grädden och osten är helt blandad rör man ner hjortronsylt, vaniljsocker och florsocker tills man är nöjd med smak och sötma. Flytta över det kalla mördegsskalet till ett serveringsfat och fyll det med hjortron- och ostblandningen, dekorera eventuellt på valfritt vis och servera på momangen eller vänta. (Den var väldigt god idag, två dagar senare!) Förvaras i kylen.
Guud vad gott det ser ut!
SvaraRaderaHjortron och grädde är banne mig en nästintill oslagbar kombination :) Himla fin kaka!
RaderaHurra för receptet! Den här ska jag testa att göra själv. Kanske kan jag omvända min icke-hjortrontokiga familj att gilla hjortron ;)
SvaraRaderaJättekul att den blev bra och omtyckt, framförallt då den var så enkel att göra :P Om jag lyckades med Tobbe så är jag säker på att dom kommer gilla den åtminstone litegrann :D
Radera