onsdag, oktober 10, 2012

Päron- och fläderkaka

Igår blev jag inbjuden till fina Charlotta på en spontan bloggträff! Med ungefär 4 timmar på mig stod jag hemma i köket och bollade idéer. I vanliga fall har vi runt en vecka på oss att planera och baka något. Så fyra timmar blev lite av en utmaning! Men jag ville inte komma tomhänt och sneglade lite på det där päronet på fruktfatet och kom på att vi hade flädersaft (hemkokt, såklart) i kylen. PANG sa det så visste jag vad jag skulle göra! Med tanke på att det var lite av ett experiment visste jag inte alls hur den skulle bli, men den gick hem! Som bas använde jag receptet på rosenkakan jag hade med till en bloggträff i februari. Det blir en ganska "tung" sockerkaka, inte sådär luftig som vissa andra är, med en hint av fläder i kakan och god fläder/citrussmak i glasyren. Man kan med fördel använda mer päron och göra lite större bitar, men i det stora hela blev det en väldigt trevlig kaka!
Kaka
2 ägg
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 dl mjöl
50 gram smör
1 dl mjölk
½ dl konc. flädersaft

1 stort päron eller två små

Glasyr/Topping
2 dl florsocker
1-2 msk konc. flädersaft
Lite citronsaft efter smak
+ ev. kokosflingor att toppa med

Sätt ugnen på 175
°. Smöra en sockerkaksform och bröa med kokosflingor. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Smält smöret och tillsätt mjölk och flädersaft. Blanda bakpulver, vaniljsocker och mjöl i en bunke och rör ner i äggblandningen tillsammans med smörblandningen. Rör till en jämn smet, skala och skär päronet i mindre bitar och blanda i smeten, häll i sockerkaksformen. Grädda mitt i ugnen i ca. 40 minuter, tills kakan är torr. Ta sedan ut kakan och låt den svalna lite innan den stjälps ur formen. När kakan är helt kall rör man ihop ingredienserna till glasyren, man får kanske justera lite tills man får "rätt" smak och konsistens. Ringla glasyren över kakan och strö eventuellt över kokosflingor!

16 kommentarer:

  1. Det var ett mycket lyckat ihopkok tycker jag! Fläder är ju himla gott, fick lite sommarvibbar i kylan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag älskar fläder! Är så glad att vi kokade mycket så vi kunde frysa in, och kan ta fram när vintern är som kallast! :) och så kan man baka goda kakor, såklart ;)

      Radera
  2. Supergod var den. Har fortfarande inte hittat rosenvatten så känns enklare att baka denna:) Kul att du hann komma!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att ni gillade den! :) jaså, brukar finnas på dom flesta butiker tror jag. Men hittar man inte det så var ju det här inget dumt alternativ heller :) ja det var supermysigt och trevligt, som vanligt!

      Radera
  3. Den var helt sanslöst god! Jag skriver upp den på min lista över saker att göra som kan bota eventuell vinterdeppighet :)
    Det var kul att ses och få människor istället för bloggar att förknippa er alla med, hoppas det blir fler gånger!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh! Vad glad jag blir :) Haha, eller hur! Skönt att få lite ansikten och personligheter bakom alla maträtter och bakverk! Jättekul att träffa dig med, och fler gånger blir det garanterat! :)

      Radera
  4. Jag tillhör ju den delen av människorna som INTE gillar fluffiga sockerkakor, så för mig var den här kakan rena rama himmelen! Speciellt flädern var helt ljuvlig! Två tummar upp! =D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken tur då! Jag föredrar också såna här lite tyngre kakor än de lätta :) Vad glad jag blir att ni gillade den!

      Radera
  5. låter som en mkt god kaka! jag gjorde en müsli med torkade päron och flädersaft förra året, så det här känns som kakan för mig :)
    önskar dig en finfin helg! :)
    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den müslin lät inte dum alls! Fläder är så himla gott! :) Hoppas du haft en fin helg och får en fin vecka :)

      Kram!

      Radera
  6. den ser kanongod ut! men med fläder i blir det ju sällan äckligt :) verkar som ni hade en fin bloggträff, synd att jag inte kunde vara med men jag hade ju å andra sidan en ganska bra ursäkt, nästa gång däremot, då ska jag vara med!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, precis :) Det var jättetrevligt och så gott att jag nästan hade svårt att andas på hemvägen! Jag tycker att du helt klart hade en giltig anledning att inte komma :P Ni får komma båda nästa gång!

      Radera
  7. Hm, nästa gång jag blir bjuden på en fantastisk kaka så ska jag kanske låta det vara "den fantastiska kakan" och inte demolera den totalt hemma i mitt eget kök... http://korsbaretskok.blogspot.se/2012/11/skonheten-som-blev-ett-odjur.html
    eller så får jag helt enkelt öva mer på att baka kakor, yum ;)

    Något tips inför nästa försök?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Våran ugn är ju lite knäpp, så man får mixtra lite med graderna kanske, och prova sätta den längre ner i ugnen kanske. + se till att den är helt torr innan man tar ut den! Bättre lycka nästa gång :) (Men som sagt, det är ju insidan och smaken som räknas!)

      Radera
  8. Svar
    1. Det var den verkligen! Somrig och god såhär på hösten :)

      Radera