måndag, november 05, 2012

Grahamsbullar med mannagryn

Skulle vilja komma igång med brödbaket igen, men det känns som att det inte riktigt hinns med just nu (och så är jag väl lite lat, också). Men eftersom det är en sån glädje i att sätta och knåda en deg, forma till bröd och njuta av det nybakat, så måste man ibland "offra" lite tid. Och det är ju det som är det fina med just nattjästa bröd, att det knappt kräver någon tid! Igårkväll rörde jag, med inspiration från gymnasietiden och 'Bageri Crantzens' mannagrynspinnar, ihop en deg med grahamsmjöl och mannagryn som fick stå och jäsa till tidigt imorse i kylen. Jag klev upp lite tidigare än Tobbe och lockade sedan upp honom till mysfrukost med nybakat bröd och kaffe innan han gick till jobbet. En himla bra start på veckan tycker jag!

10 bullar
ca. 15 gram jäst
3 dl kallt vatten
ca. 2 msk rapsolja
1-2 tsk salt
1-2 msk ljus sirap
2 msk linfrön
1½-2 dl mannagryn
ca. 3 dl grahamsmjöl
ca. 2 dl vetemjöl

På kvällen; Rör ut jästen i det kalla vattnet, tillsätt rapsolja, salt, sirap och linfrön. Blanda sedan i mannagryn och grahamsmjöl lite efter behag, avsluta med att röra i vetemjöl och blanda med t.ex en slickepott till en ganska lös deg. Täck bunken med plastfolie och ställ i kylen över natten.

På morgonen; Häll ut mjöl och mannagryn på en bänk och häll över degen, knåda runt den lite och dela sedan degen i 10 bitar. Forma till runda bullar och "doppa"/tryck det som ska bli ovansidan i mjöl och mannagryn och lägg sedan bullarna på bänken, täck över lite lätt med plastfolie och låt vila i ca. 1 timme. Sätt sedan ugnen på ca. 220, grädda bullarna i ca. 10 minuter tills de får lite färg.

10 kommentarer:

  1. Gillar den typen av bröd och bullar som man kan förbereda dagen innan och slutföra till nybakade frallor en helgmorgon (eller annan morgon). Härligt med nya recept! Nu när jag har tid försöker jag baka så mycket bröd som möjligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är bland dom bästa bröden! :) Jag önskar att jag kände att jag hade lite mer tid och kunde göra det. Men det kommer! Tills dess får vi leva på knäckebröd och annat köpebröd ;)

      Radera
  2. Han har det bra han Tobbe :) Vilken grym start på veckan som du sa. Nästa måndag här hos mig? Jag går upp vid 7, så det hade varit bra om de var nygräddade då ;)
    Vad gott med mannagryn i. Eller ja, har ju inte testat själv, men mannagrynsgröt är ju gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, att han har! Fast jag är lyckligt lottad som har honom också :) Ti hi! Haha, vi får väl se hur det blir med den saken :P

      Radera
  3. det här låter som ett bröd jag bara måste baka! :) jag har kommit in i ett riktigt bakmood just nu och det här brödet har jag alla ingredienserna till + att jag behöver bli av med mannagryn :p

    hoppas att allt är bra med dig!? :) mkt i skolan? här är det otroligt mkt och snart drar en kurs i juridik igång så då blir det knappt mer tid över.
    ta hand om dig och en fortsatt bra vecka önskar jag dig. kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt! Du får slänga ihop det vid tillfälle :)

      Det är fint, om än lite stressigt! Ja det är rätt mycket, men om två veckor är jag ute på min första praktikperiod så det känns väldigt spännande! Ojojoj, lycka till! Och detsamma till dig :) Kram!

      Radera
  4. Jag håller med Kim, vilken lyx att vakna på morgonen med nybakat bröd! Och en vardag dessutom! Jag känner mig bortskämd som har en pojkvän som brukar duka fram frukosten och tärna frukt till yoghurten medan jag sminkar mig men bröd har han aldrig bakat... Kan jag skicka honom på uppfostrings/bakningsskola hos dig kanske? ;)

    De där bröden både ser goda ut och låter härliga. Fram för mer hembakt! =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, du får göra det! Men färdigtärnad frukt är ju inte heller fy skam! :P

      De blev väldigt bra! Eller hur :D

      Radera
  5. ja, tänk om man fick bli väckt av doften av nybakt bröd och en uppdukad frukost, det vore nåt det! då skulle det nog vara lättare att slita sig upp ur sängen :) önskar också jag var bättre på att ta mig tid att baka bröd, men det får väl vänta en sisådär 18 år ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, eller hur :) Ähh, ni får baka tillsammans när bebin blir nåt år. En bra mamma-dotter aktivitet! :P

      Radera