30 gram jäst (om man kalljäser, annars 50 gram)
150 gram smör
5 dl mjölk
1 dl strösocker
2 krm salt
2 tsk malen kardemumma
ca. 14 dl vetemjöl
Fyllning
ca. 150 gram rumsvarmt smör
ca. 150 gram mandelmassa
ca. ½-1 dl socker
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och häll i mjölken, låt det bli fingervarmt. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Rör ner socker, salt och kardemumma. Häll sedan i större delen av mjölet och arbeta in, häll i mer om den blir för lös. Arbeta degen några minuter tills den är fast och fin och släpper kanterna. Täck med plast, om den ska jäsa i kylen över natten, eller med bakduk och låt jäsa i ca. 30 minuter i rumstemperatur.
Gör fyllningen; Riv mandelmassan grovt och vispa ihop med socker och smör.
När degen är färdigjäst lägger du upp den på mjölat bakbord och gör i princip som du vill med den. Jag delade i 4 delar och kavlade ut till tunna, rektangulära "plattor". Fyllningen stryker man på rätt tunt, men inte för tunt, rulla ihop till en rulle, skär i lagom stora bitar och lägg i bullformar på plåt. Låt jäsa under bakduk i ca. 40 minuter. Sätt ugnen på 225°. När dom är färdigjästa penslar man dom med ett uppvispat ägg och strör på pärlsocker, eller vad man nu vill ha på. Grädda i 8-10 minuter i mitten av ugnen.
Kanelbullar; Fyllning + Pudra över kanel och ev. lite socker.
Vaniljbullar; Fyllning + Strö över vaniljsocker.
Kardemumma; Fyllning + Kardemumma och ev. lite socker.
Jordnötsbullar; Blanda lite av fyllningen med lite jordnötssmör.

Kardemummaknutar och Kanelbullar.

Jordnötsbullar och Vaniljbullar.
YEEEYY!!! superkul!
SvaraRaderaförresten var tipset om att blanda i jordnötssmör i fyllningen på bullarna det bästa jag hört på länge. måste prövas!
Till Anja; :D Haha, det var faktiskt riktigt gott! Strödde även över lite hackade jordnötter på bullarna också. Alltid kul att prova nåt nytt :)
SvaraRadera