torsdag, maj 06, 2010

Bullar i ugnen

Imorse var jag uppe med tuppen och tog hand om vetedegen jag slängde ihop igår. Den fick kalljäsa i kylen över natten, vilket jag inte visste hur det skulle gå. Men det gick riktigt bra! Blev en jättefin och bra deg, tog lite mindre jäst än vad det vanligtvis ska vara. Det känns lite onödigt att skriva receptet när det står på alla mjölpåsar, men jag skriver det ändå! Det blir runt 40-50 bullar.

30 gram jäst (om man kalljäser, annars 50 gram)
150 gram smör
5 dl mjölk
1 dl strösocker
2 krm salt
2 tsk malen kardemumma
ca. 14 dl vetemjöl

Fyllning

ca. 150 gram rumsvarmt smör
ca. 150 gram mandelmassa
ca. ½-1 dl socker

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och häll i mjölken, låt det bli fingervarmt. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Rör ner socker, salt och kardemumma. Häll sedan i större delen av mjölet och arbeta in, häll i mer om den blir för lös. Arbeta degen några minuter tills den är fast och fin och släpper kanterna. Täck med plast, om den ska jäsa i kylen över natten, eller med bakduk och låt jäsa i ca. 30 minuter i rumstemperatur.

Gör fyllningen; Riv mandelmassan grovt och vispa ihop med socker och smör.

När degen är färdigjäst lägger du upp den på mjölat bakbord och gör i princip som du vill med den. Jag delade i 4 delar och kavlade ut till tunna, rektangulära "plattor". Fyllningen stryker man på rätt tunt, men inte för tunt, rulla ihop till en rulle, skär i lagom stora bitar och lägg i bullformar på plåt. Låt jäsa under bakduk i ca. 40 minuter. Sätt ugnen på 225
°. När dom är färdigjästa penslar man dom med ett uppvispat ägg och strör på pärlsocker, eller vad man nu vill ha på. Grädda i 8-10 minuter i mitten av ugnen.

Kanelbullar; Fyllning + Pudra över kanel och ev. lite socker.
Vaniljbullar; Fyllning + Strö över vaniljsocker.
Kardemumma; Fyllning + Kardemumma och ev. lite socker.
Jordnötsbullar; Blanda lite av fyllningen med lite jordnötssmör.

Kardemummaknutar och Kanelbullar.

Jordnötsbullar och Vaniljbullar.

2 kommentarer:

  1. YEEEYY!!! superkul!
    förresten var tipset om att blanda i jordnötssmör i fyllningen på bullarna det bästa jag hört på länge. måste prövas!

    SvaraRadera
  2. Till Anja; :D Haha, det var faktiskt riktigt gott! Strödde även över lite hackade jordnötter på bullarna också. Alltid kul att prova nåt nytt :)

    SvaraRadera