tisdag, juni 29, 2010

Martins enkla surdegsbröd

Idag har det stått still på mat- och bakfronten då Viktors föräldrar bjöd på middag. Men tro inte att jag lämnar er tomhänta för det! Som ni kanske läst tidigare så var jag väldigt inne på surdegar ett tag, dock bakas det inte så mycket bröd alls just nu, men det blir väl! Det här receptet är iallafall ett väldigt enkelt och bra recept på ett gott surdegsbröd, signerat Pain de Martin.

Dag 1, kväll
½ dl rågsurdeg
1 dl vatten
1 dl rågmjöl

Rör ihop allt i en rymlig bunke och täck med plastfolie, låt stå i rumsvärme över natten. 8-10 timmar.

Dag 2, morgon
3 dl vatten
6 dl rågsikt
1 dl rågmjöl
1½ tsk salt
1 tsk hel kummin

Tillsätt alla ingredienserna i surdegen från kvällen innan. Rör tills allt är ordentligt blandat, den blir ganska lös. Täck återigen med plastfolie och låt stå i rumsvärme tills den jäst till dubbel storlek, ca. 2-3 timmar. Smörj en brödform och skrapa ner degen i formen. Strö på kummin och rågmjöl. Låt jäsa under en handduk i ca. 1 timme.
Sätt ugnen på 250
° i god tid, den ska vara riktigt het när brödet sätts in. När degen rest sig någon eller några cm. och små hål visar sig i brödet har det jäst klart. Sätt in formen i mitten av ugnen, om man vill kan man spraya lite vatten över och under. Då blir det en fin skorpa! Sänk temperaturen till 200° efter 10 minuter. Grädda sedan brödet i ytterligare 45-50 minuter. Det ska ha en innertemperatur på 98°. Stjälp ut brödet och låt svalna på galler!

2 kommentarer:

  1. mm vad gott det ser ut :)

    SvaraRadera
  2. Det är väldigt gott! Det är synd bara att det tar sin lilla tid :) Nu när det är sommar, även om vädret inte är så bra, så har man inte så stor lust att spendera halva dagen på en limpa! Men ibland är det ju värt det :)

    SvaraRadera