tisdag, augusti 24, 2010

Inte riktigt Ciabatta

I lördags när jag bakade grahamsbullar använde jag ett recept i den Rutiga kokboken från Icas bokförlag, och bredvid receptet på grahamsbullarna fanns ett recept på ciabatta. Eftersom Viktor älskar det så tänkte jag överraska honom med nybakta sådana när han vaknade, men han hann vakna innan dom jäst klart. Och dessutom vet jag inte om jag kan kalla dom ciabatta heller. Den där härliga segheten, och lite hårda ytan som är karaktäristiskt hos ciabattan fanns inte där. Ingenstans. Så jag är lite besviken. Ska hitta ett bättre recept och göra ett nytt försök nån dag. Men det var väldigt gott att rosta i ugnen, med lite vitlöks- och persiljesmör. Vi hade det som tillbehör till Risotton vi gjorde i söndags. Så jag kan rekommendera att man fryser in det och tar fram om man ska göra nåt sånt. Funkar såklart att äta som vanligt också, jag gjorde ju en jättemacka av det till frukost i söndags! Det blir 8 stycken, jag gjorde halva receptet.

25 gram jäst
6 dl vatten
1½ dl olivolja
1 msk salt
ca. 17 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke och lös upp den med lite av (det fingervarma) vattnet. Blanda sedan ner resten av vattnet, olivoljan, saltet och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig för hand eller med maskin. När den släpper kanterna lägger du en bakduk över och låter jäsa i 1 timme. Ta upp degen och knåda den på mjölat bakbord. Dela i 8 bitar och kavla/dra ut varje bit till ca. 8x18 cm stora rektanglar. Lägg på pappersklädd plåt och strö över lite mjöl, sätt ugnen på 250
° och låt dom jäsa i 20 minuter. Grädda sedan mitt i ugnen i ungefär 12 minuter. Låt sedan kallna på galler.

3 kommentarer:

  1. Dom var helt okej, inte toppen. Men inte heller dåliga :) Ska som sagt hitta ett "riktigt" recept och prova!

    SvaraRadera