fredag, februari 25, 2011

Lissans linsgryta med kokosmjölk

Idag insåg jag att det verkligen är på tiden att jag börjar veckoplanera maten, för jag måste verkligen dra ner på mina matkostnader. Eftersom att jag oftast småhandlar, så plockar jag nästan alltid på mig mer än det som står på listan. Men nu ska jag handla allt, och BARA det jag behöver för hela veckan. Ska försöka laga lite billigare mat också, så det blir nog en del linser och bönor framöver. Dagens middag kanske inte var nån direkt finfredagsmiddag. Men himla god, och billig! Receptet på den här grytan har jag fått av min kära vän Lisette, som jag saknar så att jag snart går av!

5-6 medelstora potatisar
2-3 morötter
Curry "efter behag"
1 burk kokosmjölk
1 burk krossade tomater
Röda linser, "på känn" (1-2 dl)
Gröna ärtor
Lite mald koriander
Ev. lite mjölk
Salt, peppar

Skala och skär potatisarna och morötterna i mindre bitar. Koka i vatten tills dom är ganska mjuka. Häll av vattnet och låt dom "stekas" väldigt snabbt tillsammans med ganska mycket curry. Tillsätt kokosmjölk, krossade tomater och röda linser. Rör om och låt puttra tills linserna är färdiga, tar ungefär 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och lite mald koriander. Blir den alldeles för tjock kan man skvätta i lite mjölk. Blanda ner dom gröna ärtorna mot slutet, dom ska bara bli varma. Servera med lite bröd och kanske en sallad. Toppa grytan med kokos, russin eller nötter!

Kokos och cashewnötter var "som pricken på toppen"!

4 kommentarer:

  1. Hurra för bönor och linser, bra och god mat som är billig. Har du testat falaflarna förresten? http://www.pickipicki.se/2010/01/jag-slar-ett-slag-for-svensk-falafel-pa-gula-artor/

    SvaraRadera
  2. Jag har bara testat med kikärter, men det där såg otroligt gott ut! Får skriva in det på nästa veckas matsedel! :) Trevlig helg på dig!

    SvaraRadera
  3. Har gjort detta recept ett par gånger. Bäst resultat fick jag då jag blötlade linserna en halvtimma eller så innan de kokades. Man slapp ojämnt kokta linser samt fick en bättre krämighet i rätten som stort.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaså! Det ska jag prova nästa gång :) Tack för tipset och kul att du provat!

      Radera