fredag, maj 27, 2011

Tiramisu

Idag bjöd jag Tobbes föräldrar på middag, vilket jag gått och varit lite nervös och stressad över i stort sett hela veckan. Men allt gick så bra så! Det blev nästan lite av en tre-rätters, med dom här goda biffarna till varmrätt, följt av en makalöst god tiramisu till efterrätt. Och när kortleken åkte fram för en omgång "plump" ställde jag fram en liten ostbricka! Det blev en riktigt trevlig kväll med mycket skratt, mat och spel, i vanlig ordning! Med det tackar jag Monica och Thomas för ikväll, och för dom fantastiskt fina blommorna!
4-6 personer
ca. 2 dl starkt kaffe
(Skal från ½ apelsin)
2 ägg
1 ask mascarponeost (250 gram)
1 dl socker
1 paket savoiardikex (200 gram)
Kakao

Brygg kaffe, eller gör starkt snabbkaffe och riv i skalet från en halv apelsin (om du vill, funkar finfint utan!), låt svalna lite grann. Knäck äggen och lägg gulorna i en bunke och vitorna i en annan. Vispa vitorna till ett hårt skum, så hårt att du kan hålla bunken upp och ner. Tillsätt mascarponeost och socker i bunken med gulorna och vispa till en slät smet, blanda försiktigt ner dom vispade vitorna i ostkrämen. Bred ut ett ganska tunt lager av ostsmeten i botten på en liten form (ca. 20x10 cm). Pensla kexen på båda sidor med kaffet, man kan doppa dom i kaffet, men då blir dom lite geggiga tycker jag. Lägg kexen tätt så dom bildar ett lager, häll på ostsmet så det täcker och gör sedan ett kexlager till, avsluta med resten av ostsmeten. Täck med plastfolie och ställ kallt i minst 2 timmar. Ta fram formen strax innan den ska serveras och pudra över kakao!

4 kommentarer:

  1. du är rena svärmorsdrömmen!

    SvaraRadera
  2. Tiramisu är verkligen efterrätternas efterrätt. Italienarna visste vad de sysslade med när de trollade ihop denna smaskiga sötsak. :)

    SvaraRadera
  3. Anonym; Haha, tack så mycket! :)

    Ann-Louise; Eller hur! Jag är inte så kräsen när det kommer till sötsaker, äter det mesta nästan. Men tiramisu är nog en av mina favoriter! Jag dricker inte kaffe alls, men älskar den lite diskreta kaffesmaken tillsammans med allt det krämiga och kexen. Mums! Trevlig helg på dig :)

    SvaraRadera
  4. Tiramisu är en av mina favoriter. Gjorde en kanon god sådan. Finns på min blogg om du vill ha en annan variant. Din variant ska jag prova gott med apelsin.

    SvaraRadera